Mekdonalds izgubio status najvećeg svetskog lanca restorana

Izvor: Blic, 08.Mar.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekdonalds izgubio status najvećeg svetskog lanca restorana

NJUJORK - Američka kompanija "Subway" uspela je da po broju restorana brze hrane nadmaši svog najvećeg konkurenta, "Mekdonalds", i po tom kriterijumu zauzme prvo mesto u svetu.

"Subway" je krajem 2010. u svetu imao 33.749 prodajnih mesta, a "Mekdonalds 32.737, s tim što je po broju restorana u SAD ova kompanija svog konkurenta prevazišla još pre devet godina, preneo je "Volstrit džornal".

Prvi restoran izvan SAD "Subway" je otvorio 1984. godine, kada je lanac počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da radi u Bahreinu.

Kompanija trenutno ima nešto manje od 10.000 prodajnih mesta van teritorije SAD, koji mu donose godišnji prihod od oko 4,7 milijardi dolara, dok od prodaje sendviča u američkim restoranima svake godine uprihoduje 10,5 milijardi dolara.

Zasićenje američkog tržišta primoralo je lokalne lance brze hrane na aktivnije osvajanje tržišta u usponu, prvenstveno u Aziji. "Subway" zato planira da broj restorana van SAD do 2020. godine uveća do američkog nivo.

Drugi lanac, "Starbucks" namerava da u najskorije vreme utrostruči broj svojih kafea u Kini.

Za kinesko tržište zainteresovana je i kompanija "Dunkin' Donuts", prodavac krofni, koja planira da u najmnogoljudnijoj zemlji otvori stotinu novih prodajnih mesta.

Aktivan razvoj van SAD planira i "Mekdonals" čiji menadžeri tvrde da je kompanija i dalje svetski lider, gledajući ostvaren prihod, a ne broj otvorenih restorana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.