Megapožar u Australiji na 600.000 hektara – tri požara spojila se u jedan

Izvor: RTS, 10.Jan.2020, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Megapožar u Australiji na 600.000 hektara – tri požara spojila se u jedan

Udari vetra preko 90 kilometara na sat doneli su nove nevolje vatrogascima koji se bore sa požarima širom Australije. Tri požara sada su se spojila u jedan ogroman, koji zahvata površinu veću od 600.000 hektara. Vlasti su naredile evakuaciju stanovništva.
Vatrogasci se u Australiji suočavaju sa požarima koji gutaju sve pred sobom. Izgorelo je više hiljada domova, poginulo je više od dvadeset ljudi. Uginulo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je gotovo pola milijarde životinja.

Umesto dugo očekivane kiše, situacija se danas dodatno pogoršala pošto su počeli da duvaju jaki vetrovi čiji udari premašuju 90 kilometara na sat.
Zbog toga su se tri požara u Novom Južnom Velsu i Viktoriji spojila i formirala ogroman požar koji se prostire na 640.000 hektara.

Temperatura se i dalje ne spušta već konstantno raste, pa je tako u mnogim delovima zemlje izmereno više od 40 stepeni Celzijusa. Na aerodromu Vilkana izmereno je rekordnih 46,6 stepeni.
Vatrogasci poručuju da je situacija izuzetno teška i da gori i na stotine malih požara koje je teško obuzdati.

Stanovnicima na severoistoku Viktorije i u Novom Južnom Velsu naređeno je da se evakuišu do 19.50 po lokalnom vremenu. Svi koji ostanu ili se evakuišu kasnije, u životnoj su opasnosti, poručile su tamošnje vlasti. 
U gašenju požara širom zemlje učestvuju i vatrogasci sa Novog Zelanda, iz SAD i Kanade.

U vreme dok se vatrogasci bore sa požarima na terenu, ljudi širom Australije bore se protiv klimatske politike.
U Sidneju, Kanberi, Melburnu protestovalo je više hiljada ljudi, koji od premijera Skota Morisona zahtevaju da se pod hitno odustane od korišćenja fosilnih goriva. 

Inače, australijska vatrena stihija je tolika da stvara sopstvene meteorološke pojave, u obliku džinovskih oluja koje pale nove požare.
Ove "vatrom stvorene" oluje mogu da prošire požare munjama i razbacivanjem zapaljenog drveća i žara, i da stvaranjem jakih vetrova razgore postojeće požare. 
Vlasti ne očekuju poboljšanje situacije dok ne padne obilnija kiša. Šanse za to su male pošto u Australiji vlada velika suša već više od tri godine. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Australiji izgorelo devet miliona hektara – površina veća od cele teritorije Srbije

Izvor: RTS, 11.Jan.2020, 09:58

Već mesecima bukte požari u Australiji. Do sada je izgorelo oko 9.000.000 hektara, što je više od ukupne površine Srbije. Požari nisu neuobičajeni za ovu zemlju, ali su ove godine oni intenzivniji i brže se šire pod uticajem klimatskih promena. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.