Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje primirja

Izvor: Blic, 09.Apr.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje primirja

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre u regionu Nagorno-Karabah koji je na snazi od utorka, prenela je agencija Frans pres.

Vlasti dveju zemalja optužuju jedna drugu za razmenu vatre u noći između petka i subote, u kojoj nije bilo žrtava.

Uprkos sporazumu o prekidu vatre koji je stupio na snagu u utorak, posle višednevnih žestokih borbi, nastavljeni su sporadični okršaji u kojima su u petak poginule dve osobe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Jermenski ministar odbrane Sejran Oganijan optužio je Azerbejdžan da je 16 puta otvorio vatru u graničnoj oblasti Tavuš u severoistočnom delu regiona.

Dva beživotna tela pronađena su duž linije fronta između Azerbejdžana i Nagorno-Karabaha, pa se broj poginulih od početka sukoba popeo na 92. Baku je optužio Jerevan da je 120 puta prekršio primirje, napadajući položaje azebejdžanskih snaga u severnim oblastima Gazak, Tovuz i Agstafa.

Separatističke vlasti u Nagorno-Karabahu optužile su Azerbejžan za bombardovanje njihovih položaja u tom spornom regionu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev boravio je u četvrtak i petak u poseti Bakuu i Jerevanu i pozvao dve zemlje da obustave nasilje.

Rusija je ključni saveznik Jermenije, u kojoj ima dve svoje vojne baze, ali održava dobre odnose sa Azerbejdžanom i glavni je snabdevač oružjem obeju zemalja, a prema rečima Medvedeva, tako će ostati i u budućnosti.

"Ako bi Rusija napustila takvu poziciju, Jermenija i Azerbejdžan bi nastavili da kupuju oružje od drugih zemalja, a to bi narušilo postojeću ravnotežu i dodatno pogoršlo situaciju", rekao je Medvedev u intervjuu za rusku televiziju Rusija 1. Obnovljeni sukobi u Nagorno-Karabahu najžešći su od okončanja rata 1994. godine, u kojem je poginulo 30.000 ljudi, a stotine izbeglica, uglanom Azerbejdžanaca, napustilo svoje domove.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje primirja

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2016

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre u regionu Nagorno-Karabah koji je na snazi od utorka, prenela je agencija Frans pres..., 9. aprila 2016. (Beta-AFP) - ..Vlasti dveju zemalja optužuju jedna drugu za razmenu vatre u noći između petka i subote, u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.