Međunarodni terorizam – kuga XXI veka

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni terorizam – kuga XXI veka

04.09.2014. -

Međunarodna zajednica se suočava sa moćnim, svirepim i podmuklim neprijateljem. Njegovo ime je - međunarodni terorizam.

Terorizam se pojavio davno, ali je u ovom veku dostigao razmere bez presedana. Istraživanja su pokazala da je tokom prošle godine u svetu izvedeno više od 9.000 napada, koji su koštali života skoro 19.000 ljudi. Na prvom mestu na listi najugroženijih zemalja nalazi se Irak, a za njim slede Avganistan, Pakistan, Somalija i Nigerija. Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << upozoravaju da kako godine prolaze teroristi postaju sve nasilniji. Istovremeno, povećava se nivo njihove tehničke opremljenosti, kao i organizacija. Već postoji mnogo klasifikacija terorističkih grupa, objašnjava veteran specijalne jedinice "Vimpel", pukovnik Ljev Koroljkov:

- Postoje levičarske struje, ultramarksističke, kao npr. u Španiji. Postoje radikalne islamske grupe, koje se baziraju na principima verskog radikalizma. Postoje grupe životnog karaktera - oni imaju drugačije motivacije. Tu su, na kraju, i grupe, osnovane od strane vlada nekih zemalja radi pomoći u rešavanju političkih pitanja subverzivnim metodama. U svakom slučaju, one su u prošlom veku bile veoma aktivne.

"Al-Kaida", "Hezbolah", "Hamas“, ETA, Irska republikanska armija – danas u svetu postoji nekoliko stotina terorističkih grupa. Njihova imena su poznata daleko van granica zemalja u kojima su nastale i gde su aktivne.

Govoreći o karakteristikama savremenih terorista, stručnjaci objašnjavaju njihovu motivaciju. Ako su se u 19. i početkom 20. veka oni, uglavnom, koristili u političke svrhe, to sada oni ubijaju ljude radi masovnog zastrašivanja. Očigledno, oni ne bi mogli operisati u takvim razmerama kao danas da nije snažne podrške spolja, uključujući i finansijsku. Zato ne iznenađuje što se u društvu rađaju razne teorije zavere o moćnim pokroviteljima ili da su sve terorističke grupe proizvod specijalnih službi. Prema mišljenju člana ekspertskog saveta Instituta za socijalno-ekonomske i političke studije, politikologa Alekseja Zudina:

- Po teoriji zavere, sve terorističke grupe se podčinjavaju nekoj vlasti. Iza terorističkih grupa moraju biti službe bezbednosti zemlje, koja je glavni neprijatelj. Istorijsko iskustvo, zdrav razum i jednostavno posmatranje pokazuju da to nije tako. Ovde, pre izgleda da se radi o suprotnom trendu. Specifičnost delovanja terorističkih grupa ogleda se u njihovoj tajnosti i sistematskom korišćenju nasilja. Ove grupe imaju tendenciju da postaju nezavisne od onih koji su ih prvobitno stvorili ili štitili.

Dobar primer je rođenje jedne od najsurovijih i najnemilosrdnijih grupa - IDIL. Žrtve islamističkih militanata se broje na desetine hiljada ljudi. Sjedinjene Države su ih aktivno podržavale u Siriju u borbi protiv predsednika Bašara Asada. Međutim, sada su džihadisti zauzeli značajan deo Iraka i Sirije, približivši se granicama Izraela i preteći samim Sjedinjenim Državama. Ovo još jednom potvrđuje da se teroristi ne mogu deliti na "svoje" i "tuđe".

Svetlana Kalmikova, 

Izvor: Glas Rusije, foto: East News/Kate Brooks / Polaris    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.