Međunarodni sud pravde delimično nadležan u slučaju Ukrajine protiv Rusije o genocidu

Izvor: VOA, 02.Feb.2024, 13:14

Međunarodni sud pravde delimično nadležan u slučaju Ukrajine protiv Rusije o genocidu

Hag — Najviši sud Ujedinjenih nacija je saopštio je da ima nadležnost da sasluša većinu predmeta koji je podnela Ukrajina. U podnescima Ukrajina je navela da je Rusija prekršila Konvenciju o spečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koristeći izmišljene tvrdnje da bi opravdala svoju invaziju koja je počela februara 2022. U tužbi koju je Kijev podneo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, Rusija se optužuje za kršenje Konvencije iz 1948. godine, time što je lažno tvrdila da je invaziju pokrenula da bi se sprečila navodni genocid nad govornicima ruskog jezika u istočnoj Ukrajini. U preliminarnoj odluci, sudije su marta 2022. naredile Rusiji da zaustavi invaziju, ali je Moskva odbacila tu odluku, tvrdeći da sud – koji rešava pravne prigovore država zbog navodnih kršenja međunarodnog prava – nema legalno pravo da odlučuje u ovom slučaju. Na pretresima u septembru prošle godine, advokati Moskve pozvali su sudije da odbace slučaj, rekavši da su pravni argumenti Kijeva manjkavi i da sud nema nadležnost. Ukrajina tvrdi da ne postoji opasnost od genocida u istočnoj Ukrajini, gde se borila protiv snaga koje podržava Rusija od 2014. Moskva je saopštila da Ukrajina koristi ovaj slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o ukupnoj legalnosti ruske vojne akcije. Više od dvadesetak evropskih država, kao i Australija i Kanada, podržale su Kijev dajući zvanične izjave sudu, ističući da veruju da bi slučaj trebalo da krene dalje. Sud je već izdao hitne mere u martu 2022. u ovom slučaju nalažući Rusiji da odmah obustavi svoje vojne operacije u Ukrajini. Iako su presude suda konačne i pravno obavezujuće, on nema načina da ih sprovede, a neke države, poput Rusije, ignorišu njihove naloge. Ako ICJ odluči da se slučaj o genocidu između Ukrajine i Rusije može pokrenuti, moglo bi proći mnogo meseci prije nego što sud sasluša celi slučaj. Ranije ove nedelje Ukrajina je imala malu pobedu u ICJ-u kada su sudije presudile da je Rusija prekršila sporazume UN protiv finansiranja terorizma i diskriminacije u drugom slučaju koji se bavio incidentima iz 2014.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni sud pravde doneo zaključak: Imamo nadležnost u slučaju Rusije

Izvor: B92, 02.Feb.2024

Međunarodni sud pravde (MSP), doneo je u petak preliminarni zaključak da ima nadležnost da pokrene postupak u slučaju koji je protiv Rusije pokrenula Ukrajina...Ukrajina je tužila svog suseda ubrzo nakon sveopšte invazije Rusije u februaru 2022, navodeći da se Moskva pozvala na Konvenciju o genocidu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.