Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Mar.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna zajednica osudila uništavanje Nimruda

Međunarodna zajednica osudila je u petak uništavanje ostataka antičkog asirskog grada Nimrud na severu Iraka, kojeg su ekstremisti iz Islamske države pogazili teškim vojnim vozilima.

Generalna direktora Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) Irina Bokova ocenila je uništavanje tog grada starog skoro 3.000 godina kao "ratno čišćenje kulturnog nasleđa".

Irina Bokova je rekla da Unesko mora da se osloni na satelitske snimke porušenog grada kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << procenila štetu, jer je to područje nepristupačno pošto je pod kontrolom Islamske države.

Generalna direktora je ranije danas ocenila uništavanje tog grada kao ratni zločin i pozvala "čitavu međunarodnu zajednicu da ujedini napore kako bi zaustavila tu katastrofu".

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun osudio je danas nasilje Islamske države, ocenivši ga kao "ratni zločin i napad na čovečanstvo u celini".

Bela kuća izrazila je večeras veliko nezadovoljstvo zbog uništavanja arheološkog nalazišta Nimrud u Iraku, ocenivši kao "nerazuman" čin džihadista iz Islamske države.

"Duboko smo ožalošćeni neshvatljivim uništavanjem istorijskih, kulturnih i verskih obeležja u Nimrudu", saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Već nekoliko nedelja džihadisti, koji kontrolišu velike delove teritorije Iraka i susedne Sirije, gde su proglasili "kalifat", sistematski uništavaju staru, predislamsku kulturnu baštinu.

Islamska država to uništavanje pravda tvrdeći da spomenici podržavaju idolatriju.

Džihadisti su prošle nedelje uništili kolekciju muzeja u Mosulu i zapalili njegovu biblioteku.

Nimrud je antički asirski grad koji se nalazio južno od Ninive na reci Tigris. Grad se nalazi oko 30 kilmotera od Mosula.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.