Izvor: RuskaRec.ru, 08.Jun.2017, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Vojni savez Rusije i Kine će ohladiti usijane glave na Zapadu

Ministar odbrane Rusije je predložio kineskom kolegi da dve strane potpišu „mapu puta“ o razvoju saradnje u periodu od 2017. do 2020. godine. „Važno je da su Rusija i Kina spremne na zajedničke napore u zaštiti mira i jačanju međunarodne bezbednosti", naglasio je Šojgu. On je istakao da visoki intenzitet rusko-kineskih pregovora „svedoči o konstruktivnom dijalogu u okviru čitavog kompleksa problema globalne i regionalne bezbednosti“.
Predsednik Rusko-kineskog analitičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << centra Sergej Sanakojev kaže za Svobodnaя Pressa da i pored toga što se vojna saradnja Rusije i Kine nigde ne naziva savezom ili blokom, ti su odnosi faktički savezničkog karaktera.
„Takva saradnja dve ogromne armije sveta mora da ohladi usijane glave onih koji zveckaju oružjem. Ovaj dokument je važan korak ka jačanju međunarodne bezbednosti.“ Sanakojev dodaje da Rusija i Kina predlažu novi model sveta, a oni koji su za stare oblike i metode, za zapadni model globalizma će se tome, naravno, suprotstaviti.
Hoće li Tramp primorati Kinu na sklapanje vojnog saveza sa Rusijom?

„Svi mi znamo o kojim se snagama radi. Vidimo do čega dovodi suprotstavljanje zapadnom sistemu na primeru Iraka, Libije, Sirije, Ukrajine. Oni mogu sebi da dozvole da nekontrolisano bombarduju druge zemlje raketama Tomahavk, tim pre sa tako nepredvidivim predsednicima kao Donald Tramp.“ 
Ekspert Centra za analizu strategija i tehnologija, stariji naučni saradnik Više škole ekonomije Vasilij Kašin smatra da je vojna saradnja Rusije i Kine došla do nivoa kada su uz odgovarajuće političke odluke moguće zajedničke vojne operacije. „Ne treba odbaciti verovatnoću zajedničke operacije ako se dogodi neka kriza u Centralnoj Aziji ili na Bliskom istoku a dovodi u pitanje interese obe zemlje. U svakom slučaju, sa vojnog aspekta za to postoji spremnost.“

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.