Marš povodom Dana nezavisnosti ukinut zbog nacista VIDEO

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marš povodom Dana nezavisnosti ukinut zbog nacista VIDEO

Varšava -- Graonačelnica Varšave Hana Gronkjevič-Valc zabranila je marš poljskih nacionalista planiran za nedelju, kada se u Poljskoj obeležava Dan nezavisnosti.

Ove godine Poljska slavi stogodišnjicu nezavisnosti, koju je stekla 1918. godine na kraju Prvog svetskog rata.

Hana Gronkjevič Valc je rekla da sasvim sigurno da tako ne treba da izgleda proslava 100. godišnjice nezavisnosti Poljske.

"Varšava je već dovoljno trpela zbog agresivnog nacionalizma“, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je novinarima Gronkjevič Valc.

Podsetila je da je u oktobru Evropski parlament u rezoluciji povodom sve većeg broja ekstremističkih i neonacističkih manifestacija u Evropi, zatražio od zemalja članica Evropske unije da preduzmu korake protiv bujanja govora mržnje i nasilja.

Podsetio je da se prošle godine u masi od oko 60.000 ljudi, s čitavim porodicama sa decom, bila i grupa koja je upropastila skup.

U prošlogodišnjem Maršu nezavisnosti nije se radilo o grupici provokatora, već o ustaljenim najekstremnijim grupama koji su nosili transparente poput "Bela Evropa bratskih naroda", "Evropa će biti bela ili bez ljudi", uz skandiranje "Naš put je nacionalizam, udri, udri liberalizam!", "Bog, čast, otadžbina!", "Smrt neprijateljima otadžbine!", "Poljska bela katolička!".

Ponekad se, kao prošle godine, čuju i antisemitske parole "Jevreji marš iz Poljske!".

Pre gradonačelnice Varšave, okupljanje i pohod nacionalista u svom gradu Vroclavu zabranio je i odlazeći gradonačelnik Rafal Dutkjevič, jer je jedan od organizatora Marša - Pjotr Ribak, na trgu u Vroclavu spalio lutku Jevrejina i slavio to kao patriotski čin.

Organizatori marševa nezavisnosti u Varšavi i Vroclavu najavili su da će se žaliti na odluku o zabrani, ali čak ako im pohodi budu dozvoljeni, gradske vlasti imaju pravo da ih zabrane i nakon početka, na licu mesta.

Dodatni problem je što je poljsku policiju, a sada i vatrogasnu službu, spasioce i graničnu stražu jesenas zahvatio, kako se šale, "virus psećeg gripa" jer komanda s njima postupa "kao prema psima", te da bi naterali vladu da im odobri povišice, na poziv svojih sindikata masovno idu na bolovanje.

Zbog "psećeg gripa" koji naprasno pogađa najiskusnije policajce, obučene za kontrolu i rasturanje demonstracija i borbu protiv huligana, Komanda regionalne policije Donje Šlezije zatražila je da se otkažu neke fudbalske utakmice.

Glavna komanda policije pokušava da dodatkom za taj dan od oko 250 evra nagovori policajce da pomognu obezbeđenju proslave 100. godišnjice nezavisnosti na državni praznik, 11. novembra u Varšavi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.