Izvor: RTS, 01.Jun.2022, 00:15

Manfred Veber izabran za predsednika Evropske narodne partije

Kongres Evropske narodne partije (EPP) izabrao je u Roterdamu Manfreda Vebera za predsednika te stranke, saopštio je EPP na svom sajtu. Kako se navodi u saopštenju, Veber, koji je na toj poziciji nasledio Donalda Tuska, dobio je 447 od 502 glasa.
Veber je rekao da je ponosan što je izabran za predsednika najveće političke partije u Evropi i što može da nastavi stopama lidera EPP kao što je Tusk, navodi se na sajtu EPP.

"Mi smo kamen za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaštitu sigurnosti i buduće Evrope", rekao je Veber, inače nemački demohrišćanin, u govoru nakon proglašenja rezultata.
Dugogodišnji član bavarske Hrišćansko-socijalne unije ocenio je da je EPP potrebna EU.
Smatra da, u vremenima ekonomske krize i rata na granicama EU, EPP, kao stranka kompromisa, ima najbolja rešenja za evropske probleme.  
Veber je naglasio da se EPP zalaže "za inovacije, a ne ograničenja" u borbi protiv klimatskih promena i da ne želi deindustrijalizaciju i ekonomski neefikasne politike.
EPP je politička grupacija desnog centra čiji je klub poslanika najveći u Evropskom parlamentu.
Veber je od 2014. godine bio predsednik kluba poslanika EPP, a na mestu predsednika EPP nasledio je bivšeg premijera Poljske Donalda Tuska.
Vučić čestitao Veberu 
Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić čestitao je Veberu na izboru za predsednika Evropske narodne partije.
"Uveren sam da će pod Vašim rukovodstvom progresivne ideje narodnih partija Evrope doživeti novi zamah, kao i da ćemo zajedno raditi na rešavanju izazova koji su pred nama. SNS će Vam u tom poduhvatu biti pouzdan partner", poručio je Vučić na Tviteru.
SNS je, inače, članica EPP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.