Manfred Veber izabran za predsednika evropskih narodnjaka, u usvojenom dokumentu posebna pažnja BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2022, 23:29

Manfred Veber izabran za predsednika evropskih narodnjaka, u usvojenom dokumentu posebna pažnja BiH

Kongres Evropske narodne partije (EPP) izabrao je danas u Roterdamu Manfreda Vebera za predsednika te stranke, saopštio je EPP na svom sajtu.

Kako se navodi u saopštenju, Veber, koji je na toj poziciji nasledio Donalda Tuska, dobio je 447 od 502 glasa.

Veber je rekao da je ponosan što je izabran za predsednika najveće političke partije u Evropi i što može da nastavi stopama lidera EPP kao što je Tusk, navodi se na sajtu EPP.

"Mi smo kamen za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sigurnosti i buduće Evrope", rekao je Veber, inače nemački demohrišćanin, u govoru nakon proglašenja rezultata, a dodaje Hina.

Dugogodišnji član bavarske Hrišćansko-socijalne unije ocenio je da je EPP potrebna EU.

On smatra da, u vremenima ekonomske krize i rata na granicama EU, EPP, kao stranka kompromisa, ima najbolja rješenja za evropske probleme, dodaje Hina.

On je levicu i desne populiste kritikovao zbog pogrešne politike prema Rusiji.

"U Nemačkoj možemo videti da je ublažavanje loš pristup, a suprotstavljanje ispravan", rekao je Veber.

On je rekao da je nemačka vlada predvođena socijaldemokratima, čiji je bivši predsednik Gerhard Šreder blizak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, oklevala prilikom zauzimanja oštrog stava prema Rusiji.

Zelene je kritikovao zbog protivljenja naoružavanju, a tvrdi i da "levica želi da oslabi NATO".

Za desne populiste poput Marine Le Pen je kazao da su "sramota za Evropsku uniju" jer je, tvrdi on, dokazano da ih je finansirala ruska vlast i zbog ranijeg protivljenja širenju EU na istok.

Veber je naglasio da se EPP zalaže "za inovacije, a ne ograničenja" u borbi protiv klimatskih promena i da ne želi deindustrijalizaciju i ekonomski neefikasne politike.

EPP je politička grupacija desnog centra čiji je klub poslanika najveći u Evropskom parlamentu.

Veber je od 2014. godine bio predsednik kluba poslanika EPP, a na mestu predsednika EPP nasledio je bivšeg premijera Poljske Donalda Tuska, koji je odlučio da se povuče s mesta lidera EPP po preuzimanju rukovođenja Građanskom platformom, najvećom opozicijskom strankom u Poljskoj.

Veber nije imao protivkandidata iako se u medijima krajem prethodne godine špekulisalo o kandidaturi drugih osoba.

Šta stoji u dokumentu o Zapadnom Balkanu, sa akcentom na BiH?

Evropska narodna stranka (EPP) danas je na kongresu u Roterdamu usvojila sveobuhvatni dokument koji se tiče situacije na Zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini.

U delu dokumenta koji se tiče BiH, ističe se da EPP ostaje snažan partner države koji podržava evropske integracije BiH.

"Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, mirovnom nasleđu i principu Dejtonskog mirovnog sporazuma: jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ostali i svi građani", navodi se u dokumentu, prenosi portal Klix.ba.

U dokumentu se navodi da se BiH, uprkos napretku, i dalje suočava sa brojnim izazovima koji se odnose na vladavinu prava, demokratske institucije, ljudska prava, upravljanje, odgovornost, slobodu medija, funkcionisanje tržišne ekonomije i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naglašeno je da će izborne i ustavne reforme, koje su u skladu s principima EU i odlukama sudova, pomeriti zemlju napred prema statusu kandidata za članstvo u EU.

"U skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a na putu BiH ka EU, podržavamo ulogu kancelarije visokog predstavnika odgovornog za nadzor implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. Pozivamo na kontinuirano međunarodno praćenje antiustavne političke retorike koja koči kompromis oko neophodnih reformi i pozdravljamo obnovljeni mandat Snaga Evropske unije u BiH (EUFOR Althea)", navodi se u tekstu dokumenta.

Posebna pažnja posvećena je, kako se dodaje, ''zapaljivoj nacionalističkoj retorici koja je prisutna u BiH''.

"EPP osuđuje jednostrane poteze koji bi mogli da ugroze suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, nadležnosti državnih institucija, kao i ustavom definisanu unutrašnju strukturu BiH, koja uključuje tri konstitutivna naroda - Hrvate, Bošnjake, Srbe, ostale i građane koji žive u dva entiteta, 10 kantona i Distriktu Brčko. Osuđujemo i poricanje i veličanje svih ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici", dodaje se, pored ostalog, u dokumentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Manfred Veber izabran za predsednika Evropske narodne partije

Izvor: RTS, 01.Jun.2022, 00:15

Kongres Evropske narodne partije (EPP) izabrao je u Roterdamu Manfreda Vebera za predsednika te stranke, saopštio je EPP na svom sajtu. Kako se navodi u saopštenju, Veber, koji je na toj poziciji nasledio Donalda Tuska, dobio je 447 od 502 glasa. . Veber je rekao da je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.