Izvor: RuskaRec.ru, 14.Apr.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mama ili tata: Da li je ruska bomba moćnija od američke?

Američka bomba DBU-43, bačena 13. aprila na sistem utvrđenih objekata „Islamske države“ u Avganistanu, dobila je naziv „majka svih bombi“ zbog svoje razorne moći koja je jednaka eksploziji 11 tona trinitrotoluena (TNT). Ovo je prvi put da je u borbenim uslovima primenjena bomba koja je napravljena još 2003. godine.

Njen ruski ekvivalent se pojavio 4 godine kasnije, četiri puta je moćniji i ima isto toliko efektan naziv: „Otac svih bombi“. Testiranje nove bombe >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << je izvršeno 11. septembra iste godine, na šestu godišnjicu terorističkog napada na SAD. Predstavnici ruske armije su izjavili da je nova ruska bomba napravljena za borbu protiv terorista.
Koje su prednosti tih superbombi? U eksploziji američke bombe 13. aprila ubijeno je najmanje 36 terorista, uništena su skladišta sa oružjem, uništena je vojna tehnika i srušeno je nekoliko podzemnih tunela kojima su teroristi mogli da se kreću slobodno tako da ih vojnici SAD ne primete. Predsednik Donald Tramp je operaciju američkih oružanih snaga okarakterisao kao „veoma uspešnu misiju“.
Ruski ekvivalent američke bombe GBU-43 je termobarična avionska bomba. Njena razorna moć se može uporediti sa nuklearnim bojevim glavama, s tom razlikom što ona ne stvara radioaktivni oblak.
Američka bomba GBU-43. Ilustracija: ZUMA Press/Global Look Press
„Termobarične bombe manje snage primenjivane su u različitim ratovima tokom proteklih pola veka. Na primer, Amerikanci su tim bombama ’čistili’ džunglu u Vijetnamu, gde su zatim spuštali svoje helikoptere, a Rusi su ’čistili’ pećine Tora-Bora u Avganistanu, gde su se krili ’dušmani’“, rekao je za „Rusku reč“ profesor Akademije vojnih nauka Vadim Kozjuljin.
Ilustracija: Reuters
Po njegovim rečima, u Sovjetskom Savezu i Rusiji najmoćnije avionske bombe su bile termobarična bomba ODAB-1500 i fugasna FAB-9000.
Ilustracija: ZUMA Press/Global Look Press
Osobenosti konstrukcije ruske bombe U prednjem delu ruski „tata“ ima uređaj koji inicira detonaciju raspršivanjem eksplozivne supstance unutar punjenja. To „raspršivanje“ se vrši posle određenog vremena koje je podesio nišandžija.
„Aerosoli se pretvaraju u smesu koja eksplodira pod dejstvom detonatora. Bomba proizvodi udarni talas koji u tački eksplozije stvara bezvazdušni prostor, tj. vakuum. Usled promene pritiska svi objekti u epicentru eksplozije raspadaju se u paramparčad, bilo da su to ljudi, tehnika, utvrđenja, ili neki drugi neprijateljski odbrambeni objekti“, objasnio je za „Rusku reč“ vojni analitičar lista „Izvestiя“ Aleksej Ram.
Prema proceni američkog izdanja National Interest, ruska bomba ima manje gabarite, ali je ipak četiri puta moćnija od američke „mame“. Na primer, snaga eksplozije ruskog „tate“ jednaka je eksploziji 40 tona TNT, dok je snaga američke „mame“ ravna eksploziji 10 tona TNT. Ruska bomba ima 20 puta veći radijus dejstva od američke GBU-43. Sa druge strane, ne zna se šta se dogodilo sa ruskim „tatom“, s obzirom da posle 2007. godine nema nikakvih podataka o testiranju ili primeni ovog oružja.
Ilustracija: RIA Novosti
Kako je naglasio Ram, prema klasifikaciji UN termobarične bombe se tretiraju kao „nehumana sredstva za ratovanje, koja izazivaju suvišne ljudske patnje“.
„I pored toga, ovo oružje nije zabranjeno nikakvim konvencijama UN i nije obuhvaćeno nijednim sporazumom o smanjenju naoružanja. U Rusiji se smatra da ovu bombu može zameniti nekoliko taktičkih nuklearnih bojevih glava koje poseduje ruska armija. Sličnog stava se pridržavaju i SAD u pogledu svojih malih nuklearnih bojevih glava“, naglasio je ekspert.
Po njegovom mišljenju, Kongres SAD je doneo odluku o ubrzanju programa razvoja proizvodnje ove vrste oružja. Američki vojni vrh ne skriva da se ovo oružje pravi za napade na nuklearne objekte Irana i Severne Koreje.
Business Insider: Rusija ima svoj odgovor MOAV-u – „oca svih bombi“

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.