Izvor: RuskaRec.ru, 14.Apr.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Business Insider: Rusija ima svoj odgovor MOAV-u – „oca svih bombi“

Svet ima i jaču nenuklearnu bombu od američke koja je teška 9,5 tona. „Otac svih bombi“ testiran je u Rusiji 2007, piše Business Insider.
Čim su Sjedinjene Američke Države bacile na Avganistan najmoćniju nenuklearnu bombu GBU-43/B, zvanu „majka svih bombi“ (MOAB), portal Business Insider je podsetio da u svetu postoji i ruski „otac“.

Radi se o vakuumskoj bombi povećane razorne moći (Aviacionnaя vakuumnaя bomba povыšennoй moщnosti - AVBPM), >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << koju poseduje Rusija. Nezvaničan naziv bombe je „otac svih bombi“ (FOAB).
Bomba je testirana 11. septembra 2007. godine, bačena sa strateškog bombardera Tu-160. U poređenju sa američkom „majkom“, ruska bomba je lakša, ali korišćenjem nanotehnologija njena razorna moć je 4 puta veća (44 tona TNT u poređenju sa 11 tona MOAV-a). „Tata“ nadmašuje „mamu“ po temperaturi dvaput, po snazi četiri puta, a po površini koju pokriva - 20 puta. Snaga eksplozije može se zapravo porediti sa snagom atomske bombe, s tim da ne postoji opasnost od zagađivanja životne sredine. 

Da li su sve nuklearne sile spremne za razgovor o razoružavanju?

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.