Malinari: Vlada da hitno ponovo potvrdi dogovorenu otkupnu cenu maline od 250 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2024, 16:56

Malinari: Vlada da hitno ponovo potvrdi dogovorenu otkupnu cenu maline od 250 dinara

Više udruženja malinara zatražilo je danas od Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da obaveste javnost i potvrde dogovorenu početnu otkupnu cenu maline u iznosu od 250 dinara, kako bi se sprečila "dalja manipulacija činjenicama u javnosti, a na štetu proizvođača maline".

Povod za ovaj zahtev koji su potpisali Savez "Srpska malina" Arilje, Udruženje "Zlatni breg" Nova Varoš, "Miker" Užice, "Vilamet-Suvobor" Gornji Milanovac, "Malinik" Aleksandrovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Štitina" Knjaževac, "Surdulički malinari" Surdulica,"Naše voće" Arilje, "Udruženje voćara" Sokobanja i krovno Udruženje "SPAS" (Sabor Proizvođača Agroprivrede Srbije) Kraljevo jeste činjenica da su, uprkos dogovorenoj početnoj otkupnoj ceni maline od 250 dinara na sastanku 31. maja sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, pojedini članovi Udruženja "Vilamet" Arilje i Asocijacije malinara demantovali da je dogovor postignut, navodi se u zajedničkom saopštenju više udruženja.

"To su uradili iz samo njima poznatih razloga ili, kako se naslućuje, u cilju sticanja lične materijalne koristi", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da oni su takvim navodima naneli ogromnu štetu proizvođačima malina, jer su otkupljivači malina, posle njihovih izjava, malinu plaćali 200 do 220 dinara po kilogramu, što je manje od dogovorenog.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apelovalo je danas na sve otkupljivače maline da se pridržavaju postignutog dogovora o iznosu početne otkupne cene maline.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede još jednom apeluje na sve otkupljivače maline da se pridržavaju postignutog dogovora o iznosu početne otkupne cene maline, kako bi se izbegla diskriminacija malinara, kao i ugrožavanje rentabilnosti njihovog poslovanja", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, na pomenutom sastanku održanom 31. maja je, osim početne otkupne cene maline od 250 dinara, dogovoreno i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene, a u korist proizvođača.

"Sva gore navedena udruženja ovim putem zahtevaju od Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede da još jednom obaveste javnost i potvrde dogovorenu početnu otkupnu cenu maline, kako bi se sprečila dalja manipulacija činjenicama u javnosti, a na štetu proizvođača maline", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.