Mala cena da se izbegne katastrofa

Izvor: Blic, 05.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala cena da se izbegne katastrofa

Države sveta imaju i novac i tehnologiju da spasu planetu od najgorih posledica globalnog otopljavanja, jer prelaženje na nove tehnologije koje ne emituju štetne gasove ne bi koštalo više od 0,12 odsto svetskog privrednog rasta godišnje, ističe se u najnovijem izveštaju Međuvladine ekspertske grupe o klimatskim promenama (IPCC).

Međutim, vlade moraju da počnu da deluju odmah da bi u tome uspele. Kako globalno zagrevanje ne bi izmaklo kontroli, one moraju da se postaraju da koncentracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štetnih gasova počnu da opadaju do 2015. To znači da emisija gasova staklene bašte mora da se smanji, u odnosu na nivo iz 2000, za 50 do 85 odsto do 2050. Posle petodnevnih žučnih diskusija, stručnjaci iz 120 zemalja su usvojili izveštaj u kome iznose predloge kako se treba boriti protiv klimatskih promena. Ti predlozi su, kažu oni, jeftini i lako ih je sprovesti u praksi, tako da političari mogu odmah da počnu da deluju.

„Ukoliko nastavimo sve po starom, bićemo u velikoj nevolji", izjavio je Ogunlejd Dejvidson, kopredsedavajući IPCC-a.

Emisija gasova koji proizvode efekat staklene bašte porasla je za 70 odsto od 1970. naovamo, a ovim tempom u narednih 25 godina će se povećati između 25 i 90 odsto pošto će fosilna goriva i dalje biti dominantan izvor energije.

Organizacije za zaštitu čovekove okoline su pozdravile izveštaj kao pobedu nauke nad politikom - nakon žestoke rasprave učesnika skupa - i istakle da su sada vlade na potezu.

„Prvi put je dokazano da zaustavljanje zagađenja ne košta čitavo bogatstvo, tako da nijedna vlada ne može da kaže da će to prouzrokovati krah njene privrede", kaže Stefan Singer, ekolog.

Učesnici skupa su se založili za veću primenu obnovljive energije kao što su energija sunca, vetra i vode. Ovaj izveštaj je treći i poslednji izveštaj IPCC-a ove godine. Prva dva su se bavila razornim posledicama globalnog otopljavanja. Tema rasprave bila je i nuklearna energija kao jedna od opcija koje svetski lideri treba da uzmu u obzir.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.