Makron pozvao na prekid vatre u Siriji

Izvor: RTS, 01.Mar.2020, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron pozvao na prekid vatre u Siriji

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je ruskog i turskog kolegu da zaustave borbe u Siriji i dogovore trajno primirje, saopšteno je iz Makronovog kabineta.
Emanuel Makron je u odvojenim telefonskim razgovorima sa Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je veoma zabrinut zbog potencijalne humanitarne katastrofe koju bi mogla da izazove ofanziva sirijske vojske i njenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveznika u provinciji Idlib, prenosi Rojters.

"Predsednik Republike naglasio je da je to neophodno učiniti odmah, i pozvao Rusiju i Tursku na trajan i proverljiv prekid vatre, kako je dogovoreno sa Francuskom i Nemačkom na samitu te četiri države u Istanbulu 2018. godine", saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika.
Makron je izrazio solidarnost sa Turskom zbog pogibije vojnika te države u Siriji. Pozvao je Tursku da sarađuje sa EU po pitanju migranata.
U vazdušnim napadima u petak u Idlibu poginula su 33 turska vojnika. Ankara za napad okrivljuje režim u Damasku. Američki Stejt department pozvao je na momentalno obustavljanje "napada Asadovih snaga".
Moskva navodi da su turske trupe bile pozicionirane na mestu gde nije trebalo da budu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MAKRON RAZGOVARAO SA PUTINOM I ERDOGANOM O IDLIBU: Francuska iznela svoju želju, a evo šta traži od Turske!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2020

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je predsednike Rusije i Turske da obustave neprijateljstva u Siriji i dogovore trajni prekid vatre...Makron je u odvojenim telefonskim razgovorima Vladimiru Putinu i Tajipu Redžepu Erdoganu rekao da je duboko zabrinut zbog moguće humanitarne katastrofe izazvane...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.