Izvor: Blic, 31.Jan.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonsko Specijalno tužilaštvo odbacilo optužbe protiv svojih članova

Makedonsko specijalno tužilaštvo za slučaj prisluškivanih razgovora odbacilo je danas optužbe da je deo tima tog tužilaštva maltretirao lica tokom vršenja dužnosti i nezakonito uticao na svedoke.

Iz Specijalnog tužilaštva za portal Nova su rekli da prvo treba da se istraži da li se radi o lažnom prijavljivanju i koji su motive za to.

"Podnosilac krivične prijave ima obavezu da dostavi i dokaze za ono što tvrdi. Mogu da kažem da u svakom predmetu tužioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupaju u saglasnosti s ovlašćenjima i nigde u zakonu ne stoji da mi nećemo da pozivamo ljude na razgovor ili da tražimo izveštaj. U celosti odbacujemo optužbe u kojima postoji pokušaj za narušavanje ugleda specijalnog tužioca", rekla je portparola Speciajnog tužilaštva Lenka Ristovska.

Osnovnom tužilaštvu u Skoplju podnete su krivične prijave protiv tri tužioca Specijalnog tužilaštva i još nekoliko osoba zbog sumnje za maltretiranje tokom obavljana službene dužnosti i nezakonitog uticaja na svedoke.

Skopsko javno tužilaštvo nije otkrilo identitet podnosioca krivične prijave, ali se, prema televiziji Telma, nezvanično saznaje da se radi o građaninu kojeg su maltretirale nepoznate osobe koje su mu se predstavile kao istražitelji specijalnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo na čijem čelu je tužiteljka Katica Janeva deo je Dogovora iz Pržina o prevazilaženju poilitičke krize i formirano je da se bavi prisluškivanim razgovorima i kriminalnim radnjama koje iz njih proističu.

Aferu prisluškivanih razgovora pokrenuo je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveta Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, koji je mesecima prošle godine javno emitovao prisluškivane razgovore za koje tvrdi da je neovlašćeno snimala vlast i da dokazuju nameštanje izbora, zloupotrebu vlasti i korupciju.

Specijalno tužilaštvo formirano je u novembru, a izbor Janeve su u početku podržavale sve četiri stranke potpisnice Dogovora iz Pržina. U međuvremenu su vladajuća VMRO DPMNE i mediji bliski vlastima počeli da izražavaju nezadovoljstvo radom Janeve i pokrenuli kampanju protiv nje i njenog tima, tvrdeći da radi za opoziciju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Makedonija: Specijalno tužilaštvo odbacilo optužbe

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2016

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za slučaj prisluškivanih razgovora danas je odbacilo optužbe na osnovu kojih je deo njihovih tužilaca uticao na svedoke i u obavljanju dužnosti maltretirao lica, preneli su makedonski mediji...Portparolka Speciajnog tužilaštva Lenče Ristovska rekla je da najpre...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.