Makedonska policija ubila šestoricu bandita kod Tetova

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska policija ubila šestoricu bandita kod Tetova

Specijalno za "Politiku"
Skoplje, 7. novembra – U današnjoj akciji pripadnika Specijalnih jedinica MUP Makedonije u rejonu tetovskih sela Brodec, Vejce i Vešala ubijena su četvorica pripadnika kriminalnih bandi sa Kosova, a šest lica je uhapšeno, saopštila je ministar unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska. Posle ove izjave, policija je na terenu pronašla još dva tela. Jankulovska je rekla da je operacija pripadnika specijalnih jedinica MUP Makedonije bila organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tajnosti, sa ciljem da se "neutrališe delovanje odmetnutih pripadnika albanskih paravojnih formacija koje su zadnjih meseci delovale u tetovskom regionu".

Jankulovska je rekla da među pripadnicima specijalnih jedinica nije bilo povređenih, a da je akcija okončana u popodnevnim satima, čime je stavljena tačka na delovanje oružanih bandi.

Kako je ranije objavljeno, ubijeni su pripadnici bande Lirima Jakupija i Ramadana Šitija, zatvorenika odbeglih iz kosovskog zatvora Dubrava. Šiti i Jakupi, čiji je nadimak Nacista, nisu uhvaćeni.

Prema zvaničnim policijskim izvorima, akcija je započela u pet časova potpunom blokadom sela Brodec, Vejce i Vešala. Uhvaćeni na spavanju kod svojih jataka, banditi su se brzo organizovali i žestoko uzvratili vatrom, ali su brzo neutralisani. Neki su uspeli da probiju policijsku blokadu i da se povuku i sakriju se u šumovite obronke na Šari.

Zbog bezbednosti civila, svi prilazi pomenutim selima bili su blokirani, a novinarima, koji su se u velikom broju okupili na drumu kod Tetovske žičare, bio je zabranjen pristup mestima policijske akcije.

Napuštajući redovnu sednicu Sobranja Makedonije u Skoplju, poslanik i potpredsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Teuta Arifi je skupštinskim izveštačima potvrdila da na Šari ima poginulih. Ona je usput objasnila da žuri na hitan sastanak rukovodstva DUI u Tetovu, koji je sazvan upravo zbog akcije specijalaca.

Makedonski elektronski mediji su preneli i vest o blokadi srpsko-makedonske granice u delu prema Kosovu i izjavu američkog generala Džona Doverna da pripadnici Kfora neće dopustiti prelivanje sukoba makedonske policije i odmetnutih kosovskih kriminalaca.

Makedonska policija demantovala je informaciju koju je objavio NATO u Prištini da je u okršajima srušen jedan helikopter, za koji je Radio-televizija Kosova javila je pao na teritoriji Kosmeta.

U vreme akcije na Šari specijalci MUP-a Makedonije su u skopskom naselju Čair uhapsili četiri lica albanske nacionalnosti, za koje se osnovano sumnja da su davali logističku podršku kriminalcima za kojima je organizovana policijska potera.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.