Makedonija: izručenje Božinovskog očekujemo u najkraćem roku!

Izvor: Press, 08.Nov.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: izručenje Božinovskog očekujemo u najkraćem roku!

Božinovski, vlasnik portala Burevesnik i bivši novinar, sinoć oko 20 sati je uhapšen i priveden u Novom Sadu po nalogu i poternici koju je raspisao Interpol na osnovu optužnice za neprijateljsko udruživanje i špijunažu koju su podigle makedonske vlasti, potvrdila je za Tanjug Svetlana Tomić Jokić, portparol Višeg suda u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, istražni sudija je sinoć u ponoć saslušao Božinovskog i odredio mu ekstradicioni pritvor u trajanju od 40 dana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Prema zakonskim propisima, u roku od 18 dana makedonske vlasti treba da podnesu zahtev za ekstradiciju Višem sudu u Novom Sadu.

"Taj zahtev će razmotriti Sudski savet pri Višem sudu u Novom Sadu, a odluka Saveta biće dostavljena Ministarstvu pravde Srbije, nakon čega će samo Ministarstvo odlučiti kako će postupiti dalje", objašnjava Jokić. 

Ona je potvrdila da je Božinovski uložio žalbu na odluku o pritvoru i da će o tome odlučivati vanraspravno sudsko veće.

U Makedoniji je još tokom prepodneva otpočet postupak za ekstradiciju. Ministarstvo pravde poslalo je zahtev Krivičnom sudu da pripremi kompletnu dokumentaciju koja je neophodna za ekstradiciju Božinovskog, a iz suda navode da će to učiniti.

Bivši novinar Zoran Božinovski, koji se krio po Srbiji par godina, za makedonske internet portale je 16. septembra telefonom izjavio da čeka da vidi šta piše u optužnici kako bi znao za šta ga goni država.

"Negiram da sam upleten u špijuniranje za strane službe, pošto sve informacije koje imam javno objavljujem na svom portalu", izjavio je tada Božinovski. 

Božinovski je osmi na spisku od 20 optuženih za špijunažu. Optužen je za neprijateljsko udruživanje, špijunazu i ucenu. 

Među njima je šef Kabineta predsednika Skupštine Makedonije Marjan Madžovski, bivš generalni direktor "Betona" Mico Naskovski, bivši direktor agencije za sprečavanje pranja novca Vane Cvetanov, policijski general Goran Stojkov, bivši funkcioner obaveštajne agencije Ace Dinevski i još desetoro njih.

Istražni sudija odredio je pritvor od 30 dana za 17 ljudi, dok je zaposlenom iz Državnog arhiva određen kućni pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.