Makedonija: Haos ispred Sobranja

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2012, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Haos ispred Sobranja

Ispred makedonskog Sobranja sukobile se pristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE i opozicionog Socijal-demokratskog saveza. Haos i u zgradi parlamenta.

Zgrada Sobranja od jutros je pod blokadom, jer ispred nje protestuje nekoliko hiljada ljudi – pristalice opozicije, ali i pristalice vladajuće koalicije. Iako je policija napravila tampon-zonu između njih, demonstranti “razmenjuju” flaše i kamenice.
Kako je javila makedonska agencija MIA, najmanje četiri osobe su povređene u tom međusobnom kamenovanju.
Iz makedonskog parlamenta evakuisan je predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, koga su poslanici sprečili da započne sednicu. U opštem haosu povređena je poslanica SDSM Radmila Šekerinska, koja je izneta na rukama iz sale i prebačena u bolnicu.
Nakon toga obezbeđenje je isteralo novinare, uz obrazloženje da “nemaju tu šta da traže, jer sednice neće ni biti”. Ubrzo su iz sale izašli i poslanici opozicionog SDSM, koji su se uz galamu žaleli da ih je izbacilo obezbeđenje. Poslanici opozicije, od kojih su se neki žalili da im je pocepana odeća tokom koškanja sa obezbeđenjem, kažu da je pogažena demokratija i da će sada izaći na ulice i protestovati sa svojim simpatizerima.
Uz sve to, poslanici vladajuće koalicije nastavili su rad i uspeli da usvoje budžet, oko kog je i nastao ceo haos.
Podsetimo, opozicija, koju predvodi lider SDSM Branko Crvenkovski već dvadesetak sati protestuje ispred Sobranja zbog odluke Vlade da zanemari 1.400 amandmana na predlog državnog budžeta i stavi ga na glasanje bez prethodne rasprave.
Simpatizeri vladajuće stranke odvojeno protestuju zato što opozicija želi da blokira usvajanje budžeta i uzvikuju parole protiv lidera opozicije Branka Crvenkovskog.
Izvor/foto: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.