Haos na protestima u Skoplju (VIDEO)

Izvor: Press, 24.Dec.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos na protestima u Skoplju (VIDEO)

Deo demonstranata, uglavnom poljoprivrednici i studenti, koji su protestovali zbog nastojanja opozicije da onemogući donošenje budzeta, prvi su počeli da napuštaju plato ispred Skupštine, dok se grupa koja je došla da podrži opoziciju zadržala ispred zgrade skupštine, zajedno sa liderima opozicionih Socijal-demokratskog saveza Makedonije (SDSM), Liberalno-demokratske partije (LDP) i poslanicima opozicije.
"U proteklom periodu gledali smo kako je (makedonski premijer Nikola) Gruevski delio narod po svim osnovama, na vernike i nevernike, na antičke Makedonce i istorijske. Razjedinjavao je narod. Delio nas je na tranzicionere i reformatorske. Danas gledamo kako hoće da zavadi narod. To je radio i Milošević. Gruevski je dobio svoj 5. oktobar", izjavio je lider SDSM, bivši makedonski premijer i predsednik Branko Crvenkovski, koji je predvodio proteste zbog nastojanja vlasti da, i pored protivljenja opozicije, donese novi budžet za 2013. godinu.
Situacija ispred skupštine sada je mirna, a počelo je i povlačenje dela specijalaca, koji su bili tampon zona između dve suprotstvaljene grupe demonstranata.
Najmanje deset osoba je povređeno  u sukobu pristalica opozicije i njihovih protivnika ispred zgrade makedonskog Parlamenta, odakle je evakuisan predsednik te institucije Trajko Veljanovski
Skupština Makedonije danas je usvojila državni budžet za 2013. godinu. Za budžet je bilo 65 poslanika, četiri su bila protiv, a u sali nije bilo opozicije. Poslanike opozicije je iz sale udaljilo skupštinsko obezbeđenje, a opozicija tvrdi da su pomogle specijalne snage policije.
Poslanici opozicionog Socilademokratskog saveza Makedonije (SDSM) izašli su uz galamu iz plenarne sale Sobranja u skoplju, žaleći se da ih je obezbeđenje izbacilo.
Poslanica SDSM Radmila Šekerinska na rukama je izneta iz Sobranja i odvedena u bolnicu jer kaže da je povređena.
Jedan poslanik opozicije pokazao je pocepan sako, a drugi džemper pocepan u koškanju sa skupštinskim obezbeđenjem, koje je ušlo u salu da bi ih izbacilo.
Poslanici opozicije kažu da je pogažena demokratija i da će sada izaći na ulice i protestovati sa svojim simpatizerima.
Policija je uhapsila četvoricu pristalica opozicione stranke SDSM
Obezbeđenje je izbacilo novinare iz Sobranja. Desetak pripadnika obezbeđenja makedonskog Sobranja isteralo je danas sve novinare koji su sa galerije pratili protest opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM)
Kako javlja izveštač Tanjuga, ispred skupštinske zgrade jutros se okupilo nekoliko stotina građana, ubrzo je raspoređeno veliko policijsko obezbeđenje, a saobraćaj se preusmerava van tog područja.
Inicijativa "Front naroda, front za Makedoniju", koju čine radnici, penzioneri, poljoprivrednici, umetnici, profesori i studenti, traže od opozicije da prekine blokadu budzeta i omogući pravovremeno isplaćivanje plata, penzija, subvencija i stipendija za sledeću godinu.
Sa druge strane, opozicija predvođena liderom SDSM Brankom Crvenkovskim, protiv je stavljanja predloga budžeta za 2013. na dnevni red, jer je Vlada ignorisala više od 1.000 amandmana koje je podnela opozicija i želi da se o budžetu glasa bez rasprave.
Tenzije su velike i u samom parlementu, pošto poslanici SDSM sprečavaju da započne sednica o budžetu. Opozicioni poslanici prvo nisu dozvoljavali poslanicima većine da uđu u salu za sednice, a nakon toga su opkolili predsednika Skupštine Trajka Veljanovskog na njegovom mestu u Sali - kako bi sprečili da on otvori sednicu.
"Vlast je vaša, ali država je naša", bio je jedan od slogana koje su poslanici opozicije uzvikivali danas. Oni su i proteklu noć proveli u Skupštini - kako su rekli - da bi "sprečili partijsko-policijski puč".
Neki makedonski mediji su javili i o tenzijama na putu Veles-Skoplje, gde policija ne dozvoljava autobusima iz nekih gradova koji prevoze pristalice opozicije da dođu u Skoplje, navodno zbog tehničke neispravnosti vozila.
Krajni rok za donošenje buudzeta je 31. decembra, a ukoliko se ovaj rok ne ispuni, počinje privremeno finansiranje, koje je jedna trećina od planiranih sredstva. To može da traje u sledeća tri meseca, a ukoliko se i tada ne usvoji budžet - produžava se privremeno finansiranje. To znači da sve predviđene stavke ostaju kao i u budzetu od prethodne godine.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Makedonska skupština usvojila sporni budžet, oko zgrade parlamenta haos

Izvor: GdeInvestirati.com, 24.Dec.2012

SKOPLJE - Makedonska skupština izglasala je danas budžet za 2013 godinu, na burnoj sednici kojoj su prisustvovali samo poslanici vladajuće većine, pošto su predstavnici opozicije izbačeni iz sale, kao i novinari, dok su ispred zgrade parlamenta najmanje četiri osobe povređene u sukobu pristalica...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.