Mađarska uvodi kontrole na granici sa Slovenijom

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska uvodi kontrole na granici sa Slovenijom

Mađarska će privremeno uvesti kontrole na granici sa Slovenijom, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto

Prvi autobus pun izbeglica stigao je prepodne na slovenačku granicu sa Hrvatskom, pošto je Mađarska zatvorila svoju granicu sa Hrvatskom, pa su migranti preusmereni, saopštila je slovenačka policija. Slovenija je obustavila železnički saobraćaj sa Hrvatskom, tako da migranti nisu mogli da stignu vozom.

Mađarska je od ponoći zatvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "zelenu" granicu sa Hrvatskom kod Botova, ali sedam zvaničnih graničnih prelaza nastavlja da radi uz pooštrenu kontrolu. Hrvatska je najavila da će na zatvaranje granice odgovoriti Planom C, koji podrazumeva okretanje koridora ka granici sa Slovenijom koja će pojačati granične kontrole i uspostaviti ulazne punktove za izbeglice kako bi kontrolisala njihov priliv.

U policijskim postajama Novo Mesto, Maribor i Murska Sobota, gde bi se mogao očekivati dolazak izbegličkog talasa, jutros su saopštili da izbeglica za sada nema i da je stanje mirno. Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar juče nije htela da procenjuje koliko bi dnevno kroz Sloveniju izbeglica moglo da prolazi prema Austriji i Nemačkoj, ali je naglasila da Slovenija novu situaciju očekuje spremna.

Za sada se ne otkrivaju ni "ulazne tačke" gde bi izbeglice mogle da ulaze u Sloveniju, pri čemu će slovenačke vlasti insistirati na kontroli, kao i na poštovanju šengenskih propisa. Slovenačka zelena granica s Hrvatskom od juče je pojačana slanjem dodatnih policijskih ekipa, a logističku podršku policiji pruža i vojska, navode jutros slovenački mediji.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.