Mađarska: Zid će biti uklonjen čim se broj migranata smanji

Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: Zid će biti uklonjen čim se broj migranata smanji

MORAHALOM– Ograda koju Mađarska gradi na granici sa Srbijom kako bi zaustavila masovni priliv ilegalnih migranata je privremena i biće uklonjena čim pritisak migranata na Mađarsku počne da se smanjuje, izjavio je danas mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.

On je, govoreći zajedno sa ministrom odbrane Čabom Hendeom na konferenciji za novinare u Morahalomu, u neposrednoj blizini granice gde se gradi uzorak dela ograde, rekao da je cilj ograde da se tražioci azila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podstaknu da u zemlju ulaze legalnim putem, prenela je agencija MTI.

Pinter je naglasio da se Mađarska pridržava međunarodnih propisa o azilu i da će primiti istinske izbeglice, ali je precizirao da samo osam odsto migranata u toj zemlji može dobiti izbeglički status.

Kako je naveo, samo ove godine je u Mađarsku stiglo 81.333 ilegalnih migranata.

On je ukazao da je vlada donela odluku da ogradu gradi na osnovu „evropske prakse”, dodavši da će vlada o tehnologiji koju će koristiti u gradnji odlučiti do narednog utorka.

Ministar odbrane Hende je rekao da mađarska vojska ima sve potrebne sposobnosti da izgradi ogradu duž granice sa Srbijom, te da je 900 vojnika uključeno u izgradnju, dodajući da je rok za završetak 30. novembar.

Hende je naveo da će izgradnja verovatno početi na 10 ili 12 različitih lokacija.

Mađarska vojska počela je 13. jula da gradi ogradu na granici te zemlje sa Srbijom, kako bi zaustavila priliv ilegalnih migranata bez presedana.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je ranije da je Ministarstvu unutrašnjih poslova naloženo da se pripremi za izgradnju ograde visoke četiri metra u dužini od 175 kilometara na delu granice sa Srbijom, a koja će biti podignuta u osam do 10 oblasti koje su, kako je naveo, najizloženije pritisku imigranata.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zid privremen, manje migranata i biće uklonjen"

Izvor: B92, 16.Jul.2015

Zid na granici Mađarske i Srbije je privremen i mogao biti uklonjen ako se broj migranata smanji, istakli su mađarski ministri odbrane i unutrašnjih poslova...Osim toga, kako su naveli, mađarska vojska ima sve potrebne sposobnosti da izgradi ogradu duž granice sa Srbijom kako bi se zaustavio masovni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.