MUČNA PISMA SVEŠTENIKA PEDOFILA KOG JE CRKVA ŠTITILA: Bog mi nije na prvom mestu!

Izvor: Kurir, 26.Maj.2015, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUČNA PISMA SVEŠTENIKA PEDOFILA KOG JE CRKVA ŠTITILA: Bog mi nije na prvom mestu!

Šokantni sadržaj pisama australijskog sveštenika daju uznemirujući uvid u poremećeni um zlostavljača dece, koji je priznao da sveštenički poziv za njega predstavlja veliko iskušenje

MELBURN - Dugi niz godina Katolička crkva ignorisala je njegove seksualne prestupe u Balaratskoj biskupiji. Dokazna pisma i dokumenti pokazuju da je biskup Ronald Malkerns godinama znao za zlostavljanja sveštenika Džeralda Ridsdejla.

Ove nedelje Džerald Ridsdejl odgovaraće na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << teška pitanja pred australijskim Kraljevskim poverenstvom za institucionalni odgovor na seksualno zlostavljanje dece. Najviše će ih zanimati ko je odgovoran za premeštanje Ridsdejla iz jedne župe u drugu, zataškavajući njegova zlostavljanja i na taj način mu dopuštajući da nastavi da iskorišćava nevinu decu. Zanimaće ih i zašto.

Ridsdejl je osuđen zbog zlostavljanja više od 50 dece u razdoblju od trideset godina. Trenutno služi osmogodišnju zatvorsku kaznu, a zahtev za pomilovanje moći će da podnese u aprilu 2019. godine.

Pisma i dokumenti objavljeni na web stranici Kraljevskog poverenstva nedvosmisleno ukazuju da se radi o serijskom zlostavljaču koji je imao neobuzdani apetit za dečake.

U šokantnom intervjuu s inspektorom koji je obavljen 1994. godine, kad su ga pitali šta se dogodilo u Mortlejku, Ridsdejl je odgovorio:

- Opet sam izgubio kontrolu. Napravio sam nered. Uglavnom su to bili ministranti. Moje ponašanje bilo je poznato svima u Mortlejku. Sva su deca pričala o meni, a pristupili su mi i mnogi roditelji.

Kada je biskupu Ronaldu Malkernsu 11. aprila 1988. uputio pismo u kom ga obaveštava da će odstupiti s dužnosti u župi Horšam, vrlo jasno je objasnio svoje razloge.

- Potvrđujem sopstveni zahtev za odstupnicom iz te biskupije jer želim da se maknem s položaja koji me dovodi u veliko iskušenje.

Pismom iz 1979. godine koje je uputio svojoj žrtvi, Ridsdejl pokazuje koliko je bio mentalno izopačen. Napisao mu je pismo takvim tonom kao da su u romantičnoj vezi, a u stvari je seksualno zlostavljao žrtvu.

- Ne znam koliko znaš o meni, ali ti si prva osoba kojoj sam ikada poželeo da se otvorim. Ti si prvo dete s kojim sam bio iskren i na koga su me upozorili (možda prekasno, ali verujem da svako iskustvo u nama izvlači i nešto dobro), napisao je Ridsdejl.

- Pretpostavljam da ti zapravo ne želim biti sveštenik. Kada molim za tebe, Bog je na prvom mestu, kada sam s tobom, ti si mi prvi.

U tom razdoblju visoki dužnosnici Katoličke crkve su ignorisali Ridsdejlove brojne seksualne napade ignorišući inkriminišuće dokaze. Obično bi ga suspendovali na određeno vreme, a potom ga premestili u drugu župu nadajući se da tamo neće izazivati ovakve nevolje.

Nakon što je godinu dana odsustvovao iz službe, biskup malkerns je u pismu s kraja 1988. izrazio zadovoljstvo jer je Ridsdejl obavljao 'koristan rad s lokalnim porodicama', ali je preporučio kako nije dobra ideja za njega da obavlja krštenja ili ispovesti.

Šokantna činjenica je i da se to dogodilo nekoliko godina nakon što je dokazano da je Ridsdejl serijski zlostavljač, kao što to otkriva pismo biskupa Malkernsa velečasnom Džejmsu Ficpatriku iz 1984. godine.

- Mogu da istaknem da sam obavio konstruktivan razgovor s Ridsdejlom o problemu koji se pojavio početkom godine. Vrlo otvoreno je razgovarao o celoj situaciji te je o svemu porazgovarao sa sveštenikom iz Melburna koji ga redovno savetuje i svakako se nada da se radi o problemu koji se neće ponovo desiti.

(Jutarnji.hr)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.