Lukašenko položio zakletvu, pa odbacio zahtev za ekonomske reforme

Izvor: Blic, 06.Nov.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko položio zakletvu, pa odbacio zahtev za ekonomske reforme

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je, polažući zakletvu za peti predsednički mandat, odbacio pozive za ekonomske reforme, čime je raspršio nade da će uslediti dalja liberalizacija posle oslabađanja političkih zatvorenika i obnavljanja odnosa sa Zapadom.

Lukašenko je na vlasti od 1994. godine, a u oktobru je osvojio 83,49 odsto glasova na predsedničkim izborima koje je, doduše, opozicija bojkotovala.

Beloruski predsednik uspešno je manevrisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između Moskve i Zapada otkada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014, nije priznao aneksiju i pokušao je i da posreduje u pregovorima između Ukrajine, Rusije i proruskih separatista.

Evropska unija je prošle nedelje suspendovala sankcije Belorusiji posle odluke vlade u Minsku da oslobodi političke zatvorenike.

Lukašenko je danas, međutim, kritikovao tržišne reforme kakve su sprovedene u Rusiji i Ukrajini 90-ih godina kao pogrešnu politiku koja može izazvati "revoluciju ili građanski rat"

"Previše ljudi priča danas o strukturnim reformama, ali niko ne spominje šta su one. To znači razbijanje političkog sistema, cele vlade Belorusije, u komadiće, podelu i poklanjanje državne, narodne imovine", rekao je Lukašenko.

Belorusija je održala privredu iz sovjetskog doba koja je opstala zahvaljujući jeftinom gasu iz Rusije i zajmovima sa Zapada. Oko 80 odsto privrede je u vladinim rukama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Lukašenko odbija ekonomske reforme

Izvor: Akter, 06.Nov.2015

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je, polažući zakletvu za peti predsednički mandat, odbacio pozive za ekonomske reforme, čime je raspršio nade da će uslediti dalja liberalizacija posle oslabađanja političkih zatvorenika i obnavljanja odnosa sa Zapadom..Lukašenko, koji je na vlasti...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.