London: Umesto kvota za direktnu pomoć izbeglicama

Izvor: Blic, 06.Sep.2015, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: Umesto kvota za direktnu pomoć izbeglicama

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je danas da Velika Britanija vidi kao konačno rešenje izbegličke krize u odvraćanju izbeglica da kreću na opasan put za Evropu, umesto u predloženom sistemu kvota raspodele izbeglica među zemljama Evropske unije.

"Pomažući ljudima u nevolji, ne treba da ohrabrujemo još porodica da kreću na očajnički opasan put preko Mediterana, mislimo da treba da idemo direktno u te izbegličke kampove i pomažemo, i iz tih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kampova dovedemo ljudi u Veliku Britaniju", rekao je Ozbor za Bi-Bi-Si (BBC).

Britanski ministar finansija je, istovremeno, izjavio je danas da će Velika Britanija koristiti sredstva iz budžeta za pomoć u kom ima 18 milijardi dolara ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, za podmirivanje troškova smeštaja izbeglica koje stižu iz Sirije da pomogne lokalnim vlastima.

"Sredstva za pomoć u inostranstvu koja imamo mogu da obezbede podršku za prvu godinu tih izbeglica, može pomoći lokalnim vlastima sa pitanjima kao što su troškovi stanovanja", rekao je Ozborn.

Ministar finansija nije mogao da kaže koliko će izbeglica preuzeti Velika Britanija, rekavši da bi to u ponedeljak mogao da saopšti premijer Dejvid Kameron.

Kameron je, podseća Rojters, posle izliva emocija povodom slike utopljenog dečaka Ajlana Kurdija sa turske plaže, rekao u petak da će Velika Britanija prihvatiti "još hiljade" sirijskih izbeglica.

Britanski premijer nije precizirao njihov broj, a predstavnica agencije UN za izbeglice rekla je da bi Velika Britanija mogla da primi 4.000 sirijskih izbeglica.

"Sandej tajms" piše da Dauning strit razmatra mogućnost da primi 15.000 sirijskih izbeglica.

Britanska agencija podseća da je Velika Britanija prihvatila samo 216 sirijskih izbeglica od početka gradjanskog rata u Siriji 2011, po planu koji su podržale UN.

Azil u toj zemlji dobilo je približno 5.000 Sirijaca koji su sami došli do Velike Britanije.

Rojters navodi da je to daleko od broja koje primaju neke druge zemlje, poput Nemačke koja ove godine očekuje priliv od 800.000 izbeglica.

Agencija dodaje da vlada desnog centra želi da izbegne raspirivanje debate o migrantima uoči referenduma o ostanku unutar EU, koji bi trebalo da bude održan do kraja 2017. godine.
Pogledaj vesti o: London,   Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

London: Umesto kvota za direktnu pomoć izbeglicama

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2015

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je danas da Velika Britanija vidi kao konačno rešenje izbegličke krize u odvraćanju izbeglica da kreću na opasan put za Evropu, umesto u predloženom sistemu kvota raspodele izbeglica među zemljama Evropske unije..."Pomažući ljudima u nevolji,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.