Liderka Hongkonga: Odluku da se povuče zakon podržala kineska vlada

Izvor: RTS, 05.Sep.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liderka Hongkonga: Odluku da se povuče zakon podržala kineska vlada

Liderka Hongkonga Keri Lam izjavila je da će zakon o izručenju, koji je pokrenuo višemesečne demonstracije, biti formalno povučen na zakonodavnom veću bez rasprave ili glasanja i istakla da je povlačenje spornog zakona odluka njene vlade, koju je podržala Kina.
Keri Lam je na konferenciji za novinare iznela prve izjave u vezi sa povlačenjem zakona.

Istakla je da neće biti rasprave i glasanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u savetu koji ponovo počinje sa radom sledećeg meseca i u njemu se nalazi mnogo prokineskih poslanika, prenosi AP.
Lam je, takođe, izjavila da je povlačenje zakona odluka njene vlade, koju je podržala centralna kineska vlada.
Poriče da je napravila zaokret u politici nakon tri meseca masovnih protesta.
Navela je da je suspendovala predlog zakona sredinom juna, nekoliko dana nakon što su počeli protesti, kao i da je u julu proglasila da je predlog zakona efektivno nevažeći.
Dodala je da se nada da će formalno povlačenje zakona biti maslinova grančica za otvaranje dijaloga sa ogorčenim demonstrantima i traženje izlaza iz zastoja u kojem se Hongkong nalazi.
Protivnici zakona rekli su da je njegovo povlačenje "premalo i prekasno", a trebalo bi da se reše ostali zahtevi postavljeni tokom protesta.
Povlačenjem zakona zadovoljava se jedan od zahteva demonstranata, ali aktivisti su se zavetovali da neće popustiti dok vlada ne prihvati druge zahteve, uključujući nezavisnu istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti protiv demonstranata, bezuslovno oslobađanje pritvorenih i demokratiju

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.