Lider ruske opozicije Navaljni oslobođen posle 30 dana zatvora

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2018, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider ruske opozicije Navaljni oslobođen posle 30 dana zatvora

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pušten je danas na slobodu posle 30 dana provedenih u zatvoru zbog organizovanja neodobrenih demonstracija.

"Ponovo sam s vama posle 30 dana zatvora. Zaista sam srećan što sam na slobodi", napisao je Navaljni na Tviteru.

On je rekao da je moskovski zatvor u kojem je služio kaznu izuzetno doteran i sređen pred fudbalsko Svetsko prvenstvo u Rusiji, navodeći da vlasti znaju da će "možda morati da hapse britanske navijače zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << divljanja pod dejstvom alkohola i ne žele da stvari izgledaju loše", prenosi Asošiejted pres.

Za razliku od uobičajenih, bednih uslova u ruskim zatvorima, dodao je Navaljni, sve ćelije u tom zatvoru su sveže okrečene, a čučavci su zamenjeni WC šoljama.

Obogaćen je i restoranski meni u čijoj je ponudi sada obilan izbor - mogućnost halal ishrane, bezalkoholno pivo i razne poslastice, kazao je Navaljni.

Uz to, u svaku zatvorsku ćeliju stavljen je veliki televizor, u dvorištu je postavljen improvizovan fudbalski teren, a studenti koji govore engleski su angažovani kao zatvorsko osoblje.

"Bez stranaca na vidiku, studentima je dosadno i glasno se žale i traže masovna hapšenja kako bi upoznali nekog", naveo je Navaljni.

Ruski sud osudio je 15. maja Navaljnog (42) na 30 dana zatvora zbog organizovanja neodobrenih protesta, dva dana pred inauguraciju predsednika Vladimira Putina za četvrti mandat. Priveden je zajedno sa oko 1.600 demonstranata na antivladinim skupovima širom Rusije 5. maja.

Ranije je u više navrata služio zatvorske kazne od po nekoliko nedelja zbog organizovanja protesta.

Najveći je protivnik Putina i organizator više talasa demonstracija širom Rusije, a ime je izgradio otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika. Protesti u martu prošle godine, najmasovniji u Rusiji u poslednjih šest godina, pokrenuti su posle dokumentarnog filma o navodnom tajnom bogatstvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je Navaljni snimio i objavio na Jutjubu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.