Lavrov i Pompeo o Siriji i odnosima Moskve i Vašingtona

Izvor: B92, 26.Okt.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov i Pompeo o Siriji i odnosima Moskve i Vašingtona

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovarali su telefonom o Siriji i odnosu Moskve i Vašingtona.

To je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je Lavrov naglasio da je potrebno uzdržati se od bilo kakvih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daljih koraka u Siriji kojima se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje, prenosi TAS S.

Ranije u subotu, rusko Ministarstvo odbrane je kritikovalo američki plan jačanja vojnog prisustva u Siriji, nazvavši ga "medjunarodnim državnim razbojništvom" motivisanim željom za zaštitom krijumčara nafte, a ne bezbednosnim razlozima.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je u petak da će Vašington rasporediti oklopna vozila i jedinice oko sirijskih naftnih polja kako bi sprečio da naftna polja dospeju u ruke militanata Islamske države, prenosi AP.

Američki predsednik Donald Tramp ranije ovog meseca povukao je oko hiljadu americkih vojnika sa severoistoka Sirije, nakon čega je Turska imala otvorene ruke za napad na kurdske snage u toj zemlji, takozvane Narodne zaštitne jedinice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.