Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Zapad bi po svaku cenu da zadrži vođstvo i nametne volju celom svetu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocenio da SAD i zapadne zemlje nastoje da "po svaku cenu zadrže svoju vodeću ulogu i nametnu svoju volju i vrednosti svuda po svetu", uprkos tome što je svetski politički poredak sve multipolarniji.

Lavrov je, uoči današnje posete Španiji, madridskom dnevniku "Pais" rekao da je Evropska unija "kratkovido" i "po direktnom naređenju Vašingtona" zavela Rusiji sankcije od kojih je šteta za EU veća od 100 milijardi evra.

Ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ministar inostranih poslova je mišljenja da je američki predsednik Donald Tramp "pragmatičar" koji može shvatiti da je stabilna i predvidiva saradnja s Rusijom mnogo korisnija za Amerikance nego "nastavak bezrazložnog sukoba".

"U političkim bitkama u Vašingtonu se aktivno igra 'na kartu Rusije' i veštački podstiče mržnja prema Rusiji", ocenio je Lavrov, a samo ako to prestane "moći će da se ponovo uspostavi široka saradnja koja bi doprinela da se poboljša i svetska situacija".

Šef ruske diplomatije je, ciljajući na povlačenje SAD iz sporazuma sa ŠSR-om o nuklearnim raketama kratkog i srednjeg dometa, upozorio da su "i sporazumi o razoružanju zatočenici unutrašnjih političkih previranja u SAD".

"Vladajući američki politički krugovi tvrdoglavo odbijaju da priznaju objektivnu stvarnost nastajanja multipolarnog političkog poretka" u svetu, kaže Lavrov.

On je dodao da je "posledica toga da se nezavisna spoljna politika Rusije i naš suvereni stav prema ključnim problemima današnjice, vide kao pretnja za svetsku prevlast SAD i Zapada u celini".

Ruski ministar smatra da zato SAD i Zapad i nameću Rusiji jednostrane ekonomske sankcije, zastrašuju vojnim aktivnostima uz ruske granice ; sprovode "informativne kampanje protiv Rusije bez premca po oštrini".

Od sankcija, kako je primetio, Amerikanci ne trpe štetu, već Evropska unija, što jako dobro uočavaju nemački i drugi evropski privredni krugovi.

Lavrov je naglasio da Rusija i Evropa mogu i treba da sarađuju i u rešavanju mnogih svetskih problema, rekao je da je Moskva "spremna za pragmatičan i konstruktivan dijalog, s tim da se odnosi postave na temelje međunarodnog prava, uz poštovanje obostranih interesa".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.