Lavrov:SAD htele da koriste teroriste u borbi protiv Asada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2016, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov:SAD htele da koriste teroriste u borbi protiv Asada

Moskva ne isključuje mogućnost da su Sjedinjene Američke Države nameravale da iskoriste teroriste kao deo takozvanog "plana B" u borbi protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija shvata da SAD od početka nisu želele da podele teroriste Al Nusra fronta od umerene opozicije, rekao je Lavrov u intervjuu za Bi-Bi-Si, a prenosi Sputnjik.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, međutim, istakao da će održati još jednu rundu pregovora sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem u petak. Oni će, između ostalog, raspravljati o razdvajanju umerene sirijske opozicije od terorista Nusra fronta.

Šef ruske diplomatije smatra da je sporazum Moskve i Vašingtona o Siriji i dalje na snazi.

"Ne", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanja novinara da li je primena sporazuma Rusija-SAD o Siriji obustavljena.

"On nije prekinut, i kada smo se sastali u Njujorku, izjavili smo da smo spremni da sprovodimo odredbe dokumenta koji smo dogovorili, pod uslovom da ne bude kašnjenja u razdvajanju umerene opozicije od terorista", konstatovao je ruski ministar.

On je dodao da Rusija u Siriji ne koristi oružje zabranjeno međunarodnim pravom.

"Mi ne koristimo nikakvu municiju koju zabranjuje UN. Možete biti sigurni u to", rekao je Lavrov.

Pre nego što se Moskva optuži za vazdušne napade na civilna naselja u Siriji, trebalo bi da se daju "ubedljivi dokazi", smatra Lavrov.

On je istakao da optužbe na račun Rusije za granatiranje humanitarnog konvoja u Alepu nisu potvrđene dokazima i dodao da Moskva čeka rezultate istrage UN.

"Ukoliko postoje jasni dokazi da je to učinila ruska vojska, želeo bih da vidim te dokaze", izjavio je Lavrov.

On je dodao da će Rusija pratiti kako se odvija istraga UN o granatiranju konvoja.

Lavrov je, takođe, ocenio da izjave SAD o mogućim terorističkim napadima u Rusiji zbog akcija u Siriji predstavljaju neprihvatljivu pretnju.

"Ovo je neprihvatljiva pretnja. Moguće je da je to signal za početak za one koji žele to da urade", smatra Lavrov.

Ranije je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio da će u slučaju nastavka rata u Siriji teroristi nanositi udare po ruskim interesima i gradovim, a Rusija će nastaviti da "šalje kući svoje vojnike u vrećama" i "gubi resurse, a možda i avione".

Peskov: Učešće u Siriji opravdano

Rusko učešće u Siriji je opravdano jer zahvaljujući Rusiji ekstemisti nisu uspeli da zauzmu glavni grad te države - Damask, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Govoreći povodom godinu dana od početka ruske operacije u Siriji, Peskov je rekao da predsednik te zemlje Vladimir Putin nikada nije dao rok koliko bi misija bombardovanja mogla da traje i da to neće učiniti ni ubuduće.

Agencija AP navodi da je cilj Rusije podrška vladi dugogodišnjeg ruskog saveznika, sirijskog predsednika Bašara Asada, a Peskov je rekao da je u tom smislu operacija bila uspešna.

Ekstremistička organizacija Islamska država i drugi "teroristi" sada bi bili u Damasku da nije ruskog učešća, rekao je novinarima portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

Upitan za komentar saopštenja sirijske Opservatorije za ljudska prava o žrtvama napada ruskih aviona u Siriji za godinu dana, Peskov je rekao da ne želi da komentariše navode "organizacije sa sedištem u Velikoj Britaniji".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Nije isključeno da su SAD htele da u Siriji koriste teroriste

Izvor: RTS, 30.Sep.2016

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da ne isključuje mogućnost da je Vašington nameravao da iskoriste teroriste kao deo takozvanog "plana B" u borbi protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada. . Rusija shvata da...

Nastavak na RTS...

Rusija i SAD ponovo suprotno o Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2016

Rusija je pozvala SAD da odvoje teroriste Al Kaide u Siriji od umerenih pobunjenika kako bi se uspostavilo održivo primirje i tako odgovorila na pozive američkih zvaničnika za okončanjem napada na Alepo...S druge strane, SAD tvrde da Rusija još nije preduzela korake da zaustavi sukobe u Siriji....

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Američke isporuke oružja opoziciji u Siriji kontraproduktivne

Izvor: Vostok.rs, 01.Okt.2016, 10:07

Isporuke kvalitetnog novog naoružanja, uključujući protivvazdušna sredstava, koje su SAD i njihovi saveznici dostavile sirijskoj opoziciji jeste kontraproduktivno, rekao je zamenik šefa diplomatije Rusije Mihail Bogdanov u intervjuu za RT.. . „Mislim da će to biti apsolutno kontraproduktivno....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.