Lavrov: Rusija neće potpisati Ugovor o zabrani nuklearnog oružja

Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2018, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija neće potpisati Ugovor o zabrani nuklearnog oružja

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je stav Rusije o Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja - Rusija ga neće potpisati.

"Nećemo to potpisati, jer verujemo da zabrana nuklearnog oružja u ovim okolnostima nije realna. Pet zvaničnih nuklearnih sila i nezvanične nuklearne sile to neće učiniti", rekao je Lavrov.

Po oceni Rusije, dogovoreni princip napretka ka svetu bez nuklearnog oružja već se odražava u Ugovoru o neproliferaciji nuklearnog oružja i "povezan je sa osiguranjem univerzalne stabilnosti i bezbednosti".

"Novi faktori koji utiču na globalnu situaciju, kao što su strateško naoružanje, plan Amerikanaca da šalju oružje u kosmos, ozloglašeni globalni sistem raketne odbrane, nestupanje na snagu Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, pre svega zbog nespremnosti SAD da to urade, ništa manje ne utiče na stratešku stabilnost od nuklearnog oružja" - rekao je Lavrov.

Ugovor Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog naoružanja usvojen je u julu 2017. godine. Nuklearne sile nisu učestvovale u izradi dokumenta, uključujući i pet stalnih članova Saveta bezbednosti UN, uključujući Sjedinjene Države i Rusiju.

Od 20. septembra 2017. godine ugovor je otvoren za potpisivanje. Ona će stupiti na snagu nakon što ga ratifikuje najmanje 50 zemalja. Do danas je 57 zemalja potpisalo dokument, a pet je ratifikovalo.
 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva osuđuje nelegitimno prisustvo vojnih sila na teritoriji Sirije

Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2018

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva osuđuje nelegitimno prisustvo vojnih sila na teritoriji Sirije.. . . „Sa tačke gledišta međunarodnog prava i povelje UN, američka koalicija je nelegitimna“, kazao je on.. . . Istovremeno, Lavrov je rekao da je Rusija...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.