Lavrov: Postoji opasnost da se situacija u Persijskom zalivu razvije  prema krajnje nepredvidivim scenarijima

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2020, 08:59

Lavrov: Postoji opasnost da se situacija u Persijskom zalivu razvije prema krajnje nepredvidivim scenarijima

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 
„Osiguravanje mira u regionu Persijskog zaliva je važan i aktuelan zadatak za čitavu međunarodnu zajednicu. Nezdrava atmosfera u toj oblasti za posledicu ima destabilizaciju međunarodnih odnosa. Smatramo da to pitanje treba da bude u fokusu stalne pažnje Saveta bezbednosti UN“, rekao je Lavrov u obraćanju na sednici SB UN-a posvećenoj tom regionu. Prema njegovim rečima, neophodno je nastaviti dijalog kako bi se videlo šta se može preduzeti da se stvari pomere od linije rizika i da se dugoročno stabilizuje situacija u regionu. „Svi se sećaju atmosfere s početka ove godine, tada su mnogi osetili bojazan od realne mogućnosti izbijanja rata velikih razmera u Zalivu, ali je najgori mogući scenario izbegnut. Ipak, nema razloga za optimizam – situacija je nestabilna kao i pre i svakog trenutka može doći do opasnih i nepredvidljivih scenarija“, rekao je Lavrov i podsetio na ruski koncept regionalne bezbednosti. U julu prošle godine rusko Ministarstvo spoljnih poslova je predstavilo koncept kolektivne bezbednosti u regionu, u okviru kojeg je predloženo stvaranje zajedničke antiterorističke koalicije pod okriljem UN, kao i organizacije za bezbednost i saradnju u zoni Persijskog zaliva. U dokumentu je takođe naglašeno da tenzije u regionu „ne opadaju“ poslednjih decenija.    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

LAVROV UPOZORAVA: Postoji opasnost za nepredvidive scenarije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2020

Situacija u persijskom zalivu je krajnje nestabilna..Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov...- Osiguravanje mira u regionu Persijskog zaliva je važan i aktuelan...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.