LAVROV UPOZORAVA: Postoji opasnost za nepredvidive scenarije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2020, 22:59

LAVROV UPOZORAVA: Postoji opasnost za nepredvidive scenarije!

Situacija u persijskom zalivu je krajnje nestabilna

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Osiguravanje mira u regionu Persijskog zaliva je važan i aktuelan zadatak za čitavu međunarodnu zajednicu. Nezdrava atmosfera u toj oblasti za posledicu ima destabilizaciju međunarodnih odnosa. Smatramo da to pitanje treba da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u fokusu stalne pažnje Saveta bezbednosti UN - rekao je Lavrov u obraćanju na sednici SB UN-a posvećenoj tom regionu.

Prema njegovim rečima, neophodno je nastaviti dijalog kako bi se videlo šta se može preduzeti da se stvari pomere od linije rizika i da se dugoročno stabilizuje situacija u regionu.

- Svi se sećaju atmosfere s početka ove godine, tada su mnogi osetili bojazan od realne mogućnosti izbijanja rata velikih razmera u Zalivu, ali je najgori mogući scenario izbegnut. Ipak, nema razloga za optimizam, situacija je nestabilna kao i pre i svakog trenutka može doći do opasnih i nepredvidljivih scenarija - rekao je Lavrov i podsetio na ruski koncept regionalne bezbednosti.

U julu prošle godine rusko Ministarstvo spoljnih poslova je predstavilo koncept kolektivne bezbednosti u regionu, u okviru kojeg je predloženo stvaranje zajedničke antiterorističke koalicije pod okriljem UN, kao i organizacije za bezbednost i saradnju u zoni Persijskog zaliva. U dokumentu je takođe naglašeno da tenzije u regionu „ne opadaju“ poslednjih decenija.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.