Lavrov: Nećemo moći ništa ako SAD izađu iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2017, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Nećemo moći ništa ako SAD izađu iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Lavrov je istakao da će, ukoliko SAD budu istupile iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, to biti narušavanje njihovih međunarodnih obaveza.

„Nećemo moći ništa da učinimo ako SAD odluče da izađu iz Sporazuma. To će biti narušavanje njihovih obaveza, ali i narušavanje onoga što je inicirala prethodna administracija“, rekao je Lavrov na međunarodnoj konferenciji „Sredozemlje: rimski dijalog“.

Prema njegovim rečima, Sporazum o nuklearnom programu Irana je deo međunarodnog prava.

„Ako nešto nije slomljeno, ne treba mu nanositi štetu“, dodao je Lavrov.

On je istakao da će SAD istupanjem iz Sporazuma narušiti poverenje onih koji zahtevaju od Severne Koreje da prekine nuklearni program.

„Svi mi, uključujući SAD, zahtevamo od njih da prekinu nuklearni program i da počnu pregovore o pitanjima bezbednosti, denuklearizacije Korejskog poluostrva. Kakav primer lider Severne Koreje može da dobije od stava SAD, ako Amerika istupi iz sporazuma o Iranu? On će reći: ’Zbog čega bih ja bio dužan da odustanem od tog programa, čak i ako mi daju sporazum, ko zna šta će biti u mandatu sledećeg predsednika u Beloj kući‘“, naveo je Lavrov i dodao da većina ozbiljnih analitičara u SAD, uključujući i pojedine činovnike, to razume.


 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.