Lavrov: Ne treba zaboraviti lekcije iz Prvog svetskog rata

Izvor: Studio B, 06.Nov.2014, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Ne treba zaboraviti lekcije iz Prvog svetskog rata

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da svet ne bi trebalo da zaboravi lekcije iz Prvog svetskog rata i neke zemlje ne bi trebalo da svetu nameću svoje trenutne interese i ideje o njihovoj isključivosti.

Rusija nije želela taj rat i pokušala je da druge zemlje odvrati od tog fatalnog koraka, rekao je ruski šef diplomatije na svetskoj konferenciji o Prvom svetskom ratu i sudbini ruskih sunarodnika, preneo je Itar-Tas s.

"Tada, kao i sada, naša >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zemlja se zalagala za snažne odnose među državama, zasnovane na poverenju i mirnom rešavanju sukoba bez prolivanja krvi. Ali drugi su se o to oglušili i strane koje su bile za rat su prevagnule", istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, svetske zemlje se ne smeju voditi težnjama ka ostvarivanju trenutnih interesa, nametanju njihove isključivosti svetu i pokazivanju beskrupuloznosti kad je reč sredstvima za postizanje ciljeva.

On je, takođe, rekao da treba izvući pouke i iz drugih perioda u istoriji kada se Rusija borila protiv agresije u globalnoj areni, "kao što i dan danas čini".

"Istorijske pouke zahtevaju beskompromisunu borbu protiv bilo kakve manifestacije rasizma i rasne diskriminacije, ksenofobije, agresivnog nacionalizma i šovinizma", zaključio je ruski šef diplomatije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.