Lavrov: Jednopolarni svet prestao da postoji

Izvor: Studio B, 02.Okt.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Jednopolarni svet prestao da postoji

Jednopolarni svet prestao je da postoji, u Aziji i Južnoj Americi formiraju se moćni centri privrednog rasta a s njima i politički uticaj, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je najavio da će Rusija predložiti usvajanje međunarodne deklaracije u kojoj bi se utvrdio princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država.

"Shvatam da stare navike teško nestaju, da je teško rastati se sa osećajem monopolskog dominiranja na svetskoj sceni - >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << taj proces biće bolan i dug. Međutim, uveren sam da ćemo na kraju ipak postići saglasnost kako da preraspodelimo odgovornost u svetu u svim oblastima - rešavanju konflikata, privredi, finansijama, trgovini", rekao je Lavrov u intervjuu Venecuelanskoj državnoj televiziji VTV.

Prema njegovim rečima, jednopolarni svet više ne postoji ni u politici, ni u ekonomiji, ni u finansijama i treba preraspodeliti sistem donošenja odluka - preraspodeliti glasove i kvote, između ostalog i u MMF-u, o čemu je postignut dogovor još pre 10 godina, prenela je agencija RIA Novosti.

Lavrov je rekao da samo još SAD, odnosno američki Kongres, odbija da ratifikuje reformu koja je pre pet godina dogovorena kao prvi korak demokratizacije monetarno-finansijskog sistema sveta.

Ruski ministar inostranih poslova je kazao da je potrebno uvažavati Povelju UN, bez podrivanja ovlašćenja Saveta bezbednosti UN, a probleme rešavati na osnovu uvažavanja tendencija u realnosti.

Lavrov se usprotivio eksteritorijalnoj primeni sopstvenih zakona, jer je eksteritorijalnost jedan od problema koji je povezan sa jednostranim sankcijama koje se donose mimo SB UN radi nanošenja štete privredi i ekonomsko-socijalnom položaju stanovništva "kako bi se izazvale negativne emocije prema njihovom rukovodstvu".

"SAD se ponose što jednostrane sankcije prave eksteritorijalnim, zabranjujući svojim kompanijama da nešto rade sa određenim zemljama, tražeći to isto i od drugih zemalja, jer se preti prekidom servisiranja bankarskih računa i određenim kaznama", rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je najavio da će sa svim zemljama-članicama UN razmotriti mogućnost usvajanja deklaracije koja bi jasno potvrdila princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država, kao jednog od temeljnih principa Povelje UN, koji se sa različitim izgovorima ne poštuje uvek.

"Uzimajući u obzir da se pokušaji takvog arbitrarnog tumačenja principa nemešanja pojavljuju redovno periodično, između ostalog i u kontekstu Sirije, želimo da razmotrimo sa svim članicama mogućnost usvajanja deklaracije", kazao je on.

"Mi se kategorički protivimo svim pokušajima destabilizacije režima (...) neki naši partneri na svetskoj sceni su u iskušenju da, kada im se ne sviđa neki režim, počinju da ga destabilizuju iznutra, a zatim se pozivaju da su tamo neki neredi i da treba nešto uraditi", kazao je Lavrov a prenosi Interfaks.

Prema Lavrovljevim rečima, ovakva inicijativa ima šanse za uspeh a "razume se, postoji i protivljenje onih koji smatraju da imaju pravo da ne moraju da poštuju svoje obaveze po Povelji UN".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.