Laslo Tročanji predložen za komesara za proširenje umesto Hana

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laslo Tročanji predložen za komesara za proširenje umesto Hana

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u Briselu podelu resora u novom sastavu Evropske komisije.
Ursula fon der Lajen predložila je 27 novih članova Evropske komisije, prenosi Rojters.

Nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo Tročanji predložen je za novog komesara za susedstvo i proširenje EU.
Tročanji dolazi iz zemlje koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do sada u zvaničnim izjavama zalagala za ulazak Srbije u EU pre 2025. godine.
Holanđanin Frans Timermans je kandidat za potpredsednika EK zaduženog za ekologiju, dok je Margaret Vestager kandidovana za potpredsednika zaduženog za digitalizaciju i zaštitu konkurentnosti. 
Za visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, umesto Federike Mogerini, Fon der Lajenova je predložila Španca Žozepa Borela, a za novog komesara za međunarodnu trgovinu Irca Fila Hogana.
Za ekonomske poslove trebalo bi da bude zadužen Paolo Đentiloni iz Italije, a za unutrašnje tržište Francuskinja Silvi Gular.
Kandidat za resor finansijskih usluga je Valdis Dombrovskis iz Letonije.
Dubravka Šujica iz Hrvatske je predložena za komesara za demokratiju i demografiju.
"EK treba da sluša šta Evropljani žele"
Fon der Lajenova je u podne prvi put izašla za govornicu EK i saopštila da želi da njena komisija bude "fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razume Evropu i sluša šta Evropljani žele".

Poručila je da će njen prioritet biti da ima komesare koji će posetiti svaku državu članicu u prvoj polovini mandata.
Novoimenovana predsednica EK je zahvalila i svom prethodniku Žan Klodu Junkeru.
"Mnogo sam naučila od njega. Mnogo toga mu dugujem", rekla je Fon der Lajenova.
Pre nego što i zvanično budu postavljeni u sastav Evropske komisije 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.