Labović: Vaučeri pomažu domaćem turizmu, mogu pokriti i sedam dana odmora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2022, 17:40

Labović: Vaučeri pomažu domaćem turizmu, mogu pokriti i sedam dana odmora

Odobravanje nove tranše vaučera za odmor u Srbiji je prema oceni direktorke Turističke organizacije Srbije Marije Labović izuzetno važno za turizam Srbije, s obzirom da se poslednjih godina upravo zahvaljujući vaučerima beleži stalni rast dolazaka i noćenja domaćih turista.

Labović za Tanjug kaže da time što je iznos na vaučerima povećan sa ranijih 5.000 na 15.000 dinara, domaći turisti dobijaju mogućnost da dodatno produže svoj boravak na destinacijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Iako je minimalni broj noćenja pet, očekujemo da će zahvaljujući novim vaučerima sa vrednošću koja je tri puta veća od prethodne, turisti na destinacijama ostajati više od pet noći. Takođe i da će oni koji se još nisu odlučili za vaučere, sada aplicirati za njih kao i da će se veći broj smeštajnih kapaciteta odnosno pružaoca usluga prijaviti za prihvat vaučera", istakla je ona.

Dodala je da je broj ugostitelja koji su se prijavili za prijem vaučera i ranije bio veliki a da je ove godine taj broj porastao i da trenutno iznosi 2.193.

Labović kaže da je za očekivati da se zbog većeg iznosa na vaučerima, za njih sada počnu prijavljivati i hoteli, odnosno smeštajni kapaciteti viših kategorija.

Prema njenim rečima od velikog značaja je i činjenica da će novim vaučerima, za razliku od ranijih kojima se mogao pokriti smeštaj, moći pokriti i nešto hrane, jer su oni predviđeni i za varijantu noćenja sa doručkom, polupansiona ili pansiona.

Govoreći o tome šta se sa 15.000 dinara može pokriti, Labović kaže da se recimo prema informacijama sa terena, u Sokobanji u privatnom smeštaju cene tri obroka u restoranima koji nude pansionsku hranu kreću između 900 i 1.200 dinara po osobi.

"Tako se za oko 5.000 dinara može pokriti pet dana ishrane, a sa ostalih 10.000, pošto vaučeri glase na 15.000, može da se plati smeštaj. To znači da sa 15.000 dinara građani mogu da obezbede taj minimum od pet noćenja sa punim pansionom i da praktično ne doplaćuju ništa ili samo malo i ostaje im da plate samo prevoz", kaže sagovornica Tanjuga.

Navodi i da u Sokobanji ima i hotela gde pun pansion košta 2.300 dinara, što znači da sa vaučerom može u hotelu da se provede skoro celih sedam dana.

Sokobanja se prema njenim rečima inače nalazi na vrhu liste po broju rezervacija za vaučere koji su podeljeni početkom godine.

Na ovoj listi, posle Sokobanje sledi Zlatibor zatim Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Lukovska Banja i Prolom Banja.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je jutros da će građani od sutra u svim poštama u Srbiji moći da se prijave za ove vaučere, a oni su koji su početkom godine dobili vaučer od 5.000 dinara moći će da se prijave kako bi dobili razliku od 10.000 dinara.

Matić je za RTS objasnila da je rok da se vaučeri iskoriste 31. oktobar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.