Kremlj: Rusiju ne uznemiravaju kineske rakete blizu granice

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2017, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj: Rusiju ne uznemiravaju kineske rakete blizu granice

Rusija ne smatra pretnjom to što Kina postavlja interkontinentalne balističke projektile blizu granice dve zemlje, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je novinarima rekao da je Kina "strateški saveznik" Rusije i partner "u političkom, trgovinskom i ekonomskom smislu", preneo je Tass.

"Ne smatramo nastojanje Kine da razvije svoje oružane snage pretnjom, i čak i ako je ta informacija (o razmeštanju interkontinentalnih balističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << projektila blizu ruske granice) istinita, ne vidim pretnje po našu zemlju", rekao je Peskov.

Kineski list na engleskom Global tajms (Global Times) preneo je danas da je Kina razmestila napredne interkontinentalne balističke projektile "DF-41!" u provinciji Helungđang koja se graniči s Rusijom.

Te rakete napravila je Kina i imaju domet do 14.000 kilometara.

Tass navodi da analitičari ocenjuju da su te rakete usmerene protiv SAD.

Predsednik ruske Akademije za geopolitičke probleme, Konstantin Sivkov je rekao da će rakete u provinciji Helungđang moći da pogode mete u SAD, Kanadi i Evropi. On je dodao da te rakete ne mogu da pogode mete u poluprečniku od 3.000 kilometara, pa velika teritorija Rusije beče biti u njihovom dometu.

"Ovo je kineski odgovor na pretnje koje je izneo novi predsednik SAD Donald Tramp. Takođe, kineske rakete će moći da iskoriste povoljniju severnu stratešku rutu za dolazak do meta u SAD, zaobilazeći time raketnu odbranu SAD", rekao je Sivkov.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.