Kremlj: Jaki pritisci u izboru predsednika Interpola

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2018, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj: Jaki pritisci u izboru predsednika Interpola

Izbor predsednika Interpola u Dubaiju na kome je južnokorejski kandidat pobedio ruskog kandidata obeležen je "jakim pritiscima", ocenio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

"Šteta je naravno da naš kandidat nije pobedio. Međutim s druge strane ako nepristrasno posmatramo izjave niza zemalja uoči glasanja očigledno je da je bilo jakih pritisaka", rekao je Peskov, prenosi Frans pres pozivajući se na ruske agencije.

Južnokorejac Kim Džong Jang izabran jeranije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << danas za predsednika Interpola na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju. On je pobedio ruskog kandidata policijskog generala Aleksandra Prokopčuka a protiv koga su bili SAD, evropski saveznici SAD i ruski opoziconari.

Portparolka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk rekla je da će ruski kandidat za predsednika Interpola Aleksandar Prokopčuk koji je izgubio nastaviti da radi u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji kao potpredsednik, prenosi agencija AP.

Volk je rekla za Interfaks da će Prokopčuk zadržati svoju sadašnju poziciju i nastaviti da se "usredsređuje na unapređenju položaja Interpola u međunarodnoj policijskoj zajednici i u poboljšanju njegove efinasnosti".

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-In rekao je da je vrlo ponosan zbog izbora njegovog sunarodnika Kim Džong Janga za predsednika Interpola. On je u Tviter poruci naveo da je Kim prvi državljanin Južne Koreje izabran na najviši položaj u Interpolu, i čestitao njemu i svim Južnokorejcima, prenosi agencija AP.

Kim je rekao da je izbor nacionalna pobeda i da očekuje da će se time povećati međunarodni ugled i uloga Južne Koreje. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov nazvao je izbor južnokorejskog kandidata na čelo Interpola pobedom za njegovu zemlju.

Ukrajina, zajedno sa zapadnim zemljama i ruskim opozicionarima bila je čvrsto protiv ruskog policijskog zvaničnika na čelu Interpola.

Kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski nazvao je "zajedničkom pobedom" izbor južnokorejskog kandidata.

"Prevladao je zdrav razum. Kremlj je pokušavao da dovede svog čoveka - onog koji je godinama pomagao vlastima da progone svoje protivnike", napisao je u tviter poruci Hodorkovski koji je proveo 10 godina u ruskom zatvoru pod optužbana koje su smatrane politički motivisanim.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Oglasio se Kremlj: Pritisci očigledni, ali nema dokaza

Izvor: B92, 21.Nov.2018

Moskva -- Današnji izbor predsednika Interpola u Dubaiju na kome je južnokorejski kandidat pobedio ruskog kandidata obeležen "jakim pritiscima", ocenio Kremlj..."Šteta je naravno da naš kandidat nije pobedio. Međutim, s druge strane, ako nepristrasno posmatramo izjave niza zemalja uoči glasanja,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.