Izvor: Blic, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kralj Saudijske Arabije pomilovao silovanu "devojku iz Katifa"

Kralj Saudijske Arabije Abdulah pomilovao je danas 19-ogodišnju "devojku iz Katifa" – žrtvu silovanja koja je osuđena na 200 udaraca bičem i šest meseci zatvora, navode lokalni mediji, prenosi CNN.



"Kralj Abdulah je odlučio da pomiluje silovanu devojku iz Katifa", navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde Saudijske Arabije.

Prema pisanju saudijskih medija, kralj Abdulah ne misli da je izrečena kazna pogrešna, već je devojku pomilovao zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oštrih kritika zapadnih zemalja.

Ministar pravde Abdulah al-Šeik objasnio je da kralj ima pravo da pomiluje zatvorenika ukoliko je to u javnom interesu, navodi BBC.

Vlasti Saudijske Arabije gnevno su reagovale na kritike pristigle iz celog sveta zbog osude žrtve silovanja na kaznu zatvora i 200 udaraca bičem, ističući da Zapad ne bi trebalo da se meša u zakone ove zemlje.

Kažnjavanje "devojke iz Katifa", kako je nazvana žrtva silovanja po njenom rodnom gradu u istočnoj Saudijskoj Arabiji, Kanada je označila kao varvarski čin. Mada retko kritikuje svog saveznika na Bliskom istoku, Bela kuća je okarakterisala presudu saudijskog suda kao sramnu.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Saud al Fejsal bio je vidno uznemiren.

"Ono što je sramno u ovom slučaju jeste njegova zloupotreba protiv vlade i naroda Saudijske Arabije", izjavio je tada Al Fejsal .

Devojka iz Katifa, pripadnica šiitske manjine, silovana je 2006. godine kada je sela u automobil svog druga. Ona se neposredno pre toga udala. Dvojica muškaraca su ušli u automobil i odvezli ih u napušteni kraj, gde su ih čekala još petorica. Devojka, koja je tada imala 19 godina, i njeg drug su silovani.

U oktobru prošle godine ona je osuđena na zatvor i 90 udaraca bičem zbog toga što je bila sama sa muškarcem koji joj nije rođak, što predstavlja kršenje strogog odvajanja polova u kraljevini. Takođe, osuđena su i sedmorica silovatelja. Njen suprug je tada odbacio ovu tvrdnju i na televiziji branio svoju suprugu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.