Krah kratke karijere Džordža Santosa: Izglasano izbacivanje

Izvor: B92, 02.Dec.2023, 00:24

Krah kratke karijere Džordža Santosa: Izglasano izbacivanje

Karijera optuženog republikanca Džordža Santosa u Kongresu okončana je kada su ga kolege poslanici izbacili iz Predstavničkog doma zbog optužbi za korupciju.

Predstavnički dom je sa 311 glasova "za" i 114 "protiv" glasao za momentalnu smenu kontroverznog zastupnika, što je više od potrebne dvotrećinske većine.

Optužen nakon otkrića da je lagao o svojoj prošlosti i federalnom krivičnom optužnicom, 35-godišnji Santos postao je tek šesti poslanik koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izbačen iz Predstavničkog doma.

Posle glasanja u sali se prolomio aplauz.

"Znate šta? Pošto više nisam član Kongresa, ne moram da odgovaram ni na jedno vaše pitanje", rekao je Santos novinarima na izlasku iz Kapitola.

"Neka ovo mesto ode dođavola," prokomentarisao je Santos, prema više medijskih izveštaja.

Guvernerka države Njujork, demokrata Keti Hočul, ima deset dana da raspiše vanredne izbore za upražnjeno predstavničko mesto. Izbori se moraju održati 70 do 80 dana nakon raspisivanja.

Santosovo izbacivanje iz Predstavničkog doma smanjuje ionako slabu većinu republikanaca, koja sada iznosi 221, a demokrata 213.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.