Kostas Karamanlis: Za evropsku Srbiju

Izvor: Politika, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostas Karamanlis: Za evropsku Srbiju

Tadić: Srbija će se za očuvanje Kosova u svojim granicama boriti na evropski način. – Koštunica: Neprihvatljivo je nametnuto rešenje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je nezavisnost Kosova, u bilo kojoj formi, neprihvatljiva za Srbiju ne samo zbog nepovredivosti granica, nego i zbog očuvanja stabilnosti u regionu. "Za nas je svaka nezavisnost neprihvatljiva, jer smatramo da bi nezavisnost Kosova dugoročno čitav region učinila nestabilnim, a ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer branimo integritet svoje zemlje", rekao je on posle sastanka sa premijerom Grčke Kostasom Karamanlisom, koji se nalazi u poseti Beogradu.

Tadić je dodao da će se Srbija za očuvanje Kosova u svojim granicama boriti "na evropski, diplomatski način" i da "ne želi više nikakvo nasilje i rat na Kosovu". "Srbija je spremna da i dalje pregovara o statusu Kosova i Metohije verujući da je i dalje moguće postići kompromis i rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane", rekao je predsednik Srbije.

Kostas Karamanlis je naveo da je "bitno da sve strane pronađu najbolji način za rešavanje kosovskog pitanja" i dodao da Grčka "podržava rešenje koje će biti prihvatljivo za sve".

Grčki premijer je naveo da priključivanje Srbije Evropskoj uniji za Atinu predstavlja "strateški interes" i da će njegova zemlja aktivno podržavati Srbiju na tom putu. Posle sastanka sa Tadićem, grčki premijer se sastao sa svojim srpskim kolegom Vojislavom Koštunicom. Kostas Karamanlis je ponovio da njegova zemlja čvrsto podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji, a da se, po pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije, zalaže za rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane. Navodeći da će njegova zemlja i dalje zagovarati ulazak Srbije u EU, Karamanlis je istakao da u evropskim institucijama vlada pozitivnija klima prema Srbiji. Upoređujući Srbiju s drugim zemljama koje su formalno u EU ili su joj blizu, Koštunica je naveo da se Srbija, imajući u vidu institucije, ekonomski razvoj, izgradnju pravne države i druge pokazatelje, takođe približila Uniji, ali da je Srbiji ostala prepreka koju druge zemlje nisu imale.

Premijer je, takođe, rekao da bi odnosi EU i svake zemlje koja teži ka Evropskoj uniji trebalo da bude saradnički, ali da "nije uvek i nije u svim evropskim državama bilo sklonosti ka tom partnerskom odnosu prema Srbiji". Dvojica premijera su razgovarala i o predstojećim izborima u Srbiji. Koštunica je naglasio da su izbori od izuzetnog značaja zato što se prvi put primenjuje novi ustav i zato što će posle njih u Srbiji biti nov politički sistem vlasti. "Siguran sam da će izbori (21. januara) biti sprovedeni na način koji će, u okviru međunarodne zajednice, promovisati demokratsku zrelost vaše zemlje" , istakao je grčki premijer.

Koštunica i Karamanlis su ocenili da su bilateralni odnosi dveju zemalja izuzetno dobri i da se stalno razvijaju, izrazivši zadovoljstvo ekonomskom saradnjom, posebno kad je reč o realizaciji projekta Koridor 10.

Što se Kosova i Metohije pak tiče, srpski premijer je ponovio stav Srbije da rešenje za budući status treba tražiti samo u okviru međunarodnog prava i Povelje UN i njene temeljne odredbe o nepovredivosti granica postojećih država. Prema Koštuničinim rečima, za Srbiju bi bilo neprihvatljivo nametnuto rešenje – ono koje bi proizašlo iz nepoštovanja međunarodnog prava i koje ne bi proizašlo iz kompromisa.

Karamanlis je Koštunici preneo čvrst stav Grčke koji ide "u pravcu zalaganja za rešenje prihvatljivo za obe strane" i koje će promovisati višenacionalni karakter suživota na Kosovu.

--------------------------------------------------------------------------

Bakojanijeva: Snažna podrška

Dora Bakojani, ministar spoljnih poslova Grčke, juče je u Beogradu posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Draškovićem izrazila snažnu podršku uključivanju Srbije u evropske i evroatlantske integracije. "Poruka prijateljstva i podrške srpskom narodu bila je cilj posete premijera (Kostasa) Karamanlisa i delegacije Grčke", istakla je Bakojanijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Draškovićem.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Grčke složili su, prema rečima Draškovića, da "nema nijedne prepreke pred Srbijom" koja neće biti otklonjena brzom evropeizacijom i uključenjem Srbije u Evropsku uniju.

(Tanjug)

Tanjug

[objavljeno: 17.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.