Koštaće 100 milijardi evra; Francuska i Nemačka prave zajednički tenk

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 18:39

Koštaće 100 milijardi evra; Francuska i Nemačka prave zajednički tenk

Nemački i francuski ministri odbrane, Boris Pistorijus i Sebastijen Lekornu žele da obnove planove o proizvodnji zajedničkog borbenog tenka.

Oni su danas na sastanku u Berlinu izrazili nadu da će projekat razvoja biti izrađen do kraja godine.

''Uprkos svim poricanjima i glasinama, želimo ovaj zajednički projekat'', izjavio je Pistorijus, dok je Lekorn u naveo da žele da ''pošalju jasnu poruku, da želimo da ostavimo diplomatsku fazu projekta iza nas i da krenemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa konkretnim radom'', prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, oba ministra su se vidno trudila da pokažu harmoniju nakon višemesečne prepirke između njihovih zemalja oko raznih pitanja.

''Francusko-nemačko prijateljstvo je jedinstveno. Ne postoji zemlja kojoj smo bliži na različitim nivoima odnosa od Francuske“, istakao je Pistorijus, i dodao da i ove godine planira da odmor provede u Francuskoj.

''Postoji Pistorijusova metoda. On ima sposobnost da bude veoma direktan, veoma iskren i najbolji je znak prijateljstva da idemo napred, a mi smo ostavili po strani diplomatsku stranu da bismo se fokusirali na rezultate'', rekao je Lekornu.

Rojters podseća da su Francuska i Nemačka 2017. dogovorili da rade na zajedničkom borbenom avionu, za koji se procenjuje da će ukupno koštati oko 100 milijardi evra, kao i na francusko-nemačkom tenku koji će naslediti nemački Leopard 2 i francuski Leklerk, ali se sa tim dogovorom usporilo zbog opterećenja odnosa dve zemlje zbog nesuglasica po raznim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.