Korporacija Taktičko raketno naoružanje: nove mogućnosti u paketu

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korporacija Taktičko raketno naoružanje: nove mogućnosti u paketu

01.07.2011. -

Na Međunarodnom vojno-pomorskom salonu održanom u Sankt-Peterburgu, ruska koroporacija Taktičko raketno naoružanje prikazuje novi protivpodmornički kompleks Paket i druge inovacije.

Kompanija predstavlja široki skup obrazaca nove produkcije – od snažnih protivbrodskih raketa do portativnih antitorpednih. U poslednje vreme borbeni brodovi male tonaže – patrolni i raketni čamci, višenamenske korvete, stražarski brodovi postaju najmnogobrojnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << klasa flota većine pomorskih država. Osnovnu udarnu moć takvih brodova čine raketni kompleksi. Svojevrsna vizit-karta Taktičkog raketnog naoružanja predstavlja brodski kompleks Uran sa protivbrodskom raketom H-35E, govori generalni direktor korporacije Boris Obnosov.

Ovo je univerzalna raketa. Slovo E označava da je to izvozna varijanta. Ona je takođe adaptirana za razne tipove aviona. Raketa ima uvećan domet. Ako je kod obične rakete on iznosio 130 kilometara, ova varijanta ima domet do 250, tačnije praktično dvostruki. To je sasvim nov proizvod koji može da konkuriše najboljim zapadnim obrascima.

Među novim razaradama taktičkog raketnog naoružanja, prikazanom na izložbi, može da se navede protivbrodski kopleks Moskit, brzinska podvodna raketa Škval-E, torpedo male zapremine iz sastava kompleksa Paket, koji je po mišljenju stručnjaka vrlo efikasan u borbi protiv podmornica. Ova tehnika prevazilazi strane analoge, podvlači Boris Obnosov.

Naši konkurenti, a to su SAD i Francuska, takođe imaju slične protibrodske rakete. Ali njihovi obrascine mogu da se porede sa kompleksom Paket. I dalje ostaje vrlo moćno oružje protibrodska raketa Moskit. Najbliže konkurente koji idu u istom pravcu ne vidim.

Salon u Peterburgu dobra je mogućnost da se prouče nove tendencije u razvoju svetskog tržišta naoružanja i vojne tehnike. Kao i da se nađu potencijalni partneri i mogući kupci, ističe Boris Obnosov.

Po ocenama eksperata, narednih godina konkurencija na svetskom tržištu raketnih kompleksa sa protivbrodskim raketama koje predstavljaju visokoprecizno oružje samo će se uvećavati. Pošto su u takvim kompleksima položene mogućnosti za primenu raketa ne samo sa čamaca i brodova, već i sa drugih nosača, kopnenih i vazdušnih. To što je Rusija jedan od svetskih lidera u tom pravcu ne odgovara svima. Zato se i pojavljuju pokušaji da se ruski proizvođači okrive za kršenje nekih zakona, stavova. Ali korporacija taktičkog raketnog naoružanja deluje strogo u okviru zakona, ispunjaa sve međunarodne norme i ograničenja, podvlači Boris Obnosov. Zato zapadne kolege pre nego što iznesu optužbe treba prvo pažljivije da prouče karakteristike proizvoda taktičkog raketnog naoružanja, podvukao je direktor korporacije.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.