Konuzin: Rusija za što skoriju ratifikaciji energetskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin: Rusija za što skoriju ratifikaciji energetskog sporazuma

MOSKVA - Rusija pozdravlja konstituisanje Skupštine Srbije i izražava nadu da će među prvim njenim odlukama biti ratifikacija sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasa između dve zemlje, izjavio je danas agenciji RIA Novosti ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin.

"Očekujemo da će saradnja između Rusije i Srbije postati intenzivnija, kako na interparlamentarnom, tako i na drugim nivoima, uključujući ekonomski", rekao je Konuzin ruskoj agenciji, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << susreta sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović.

Ruski diplomata je ukazao da Rusija u svetlu dalje saradnje pokazuje "naročitu zainteresovanost za što skoriju ratifikaciju bilateralnog energetskog sporazuma u srpskom parlamentu". Prema Konuzinovim rečima, predsednica Skupštine Srbije zahvalila je Rusiji na podršci na međunarodnoj areni, "naročito pri traženju pravednog i stabilnost rešenja kosovskog pitanja".

Ambasador Rusije je preneo da je Slavica Đukić-Dejanović rekla da će energetski sporazum, potpisan u januaru u Moskvi, biti među prvim dokumentima koje će usvojiti parlament, nakon što poslanici izaberu vladu.

To se očekuje krajem ove ili početkom iduće sedmice, navela je RIA Novosti, ističući da je Konuzin bio prvi strani ambasador kojeg je primila predsednica Skupštine nakon izbora na to mesto 25. juna. Rusija i Srbija su potpisale 25. januara sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa, koji podrazumeva izgradnju 400 kilometara dugog gasovoda u okviru rusko-italijanskog projekta "Južni tok".

Takođe, predviđena je i dogradnja podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru i prodaja kontrolnog paketa akcija kompanije NIS.

Ruska novinska agencija podseća da su "predstavnici Gazproma i ruskih vlasti ranije ne jednom iskazivali zabrinutost u vezi sa odlaganjem ratifikacije sporazuma".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rusija očekuje skoru ratifikaciju

Izvor: B92, 03.Jul.2008, 11:37

Moskva -- Rusija se nada da će među prvim odlukama nove Skupštine Srbije biti ratifikacija sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasa između dve zemlje..."Očekujemo da će saradnja između Rusije i Srbije postati intenzivnija, kako na interparlamentarnom, tako i na drugim nivoima, uključujući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.