Kongres pozvao Buša na bojkot Olimpijade

Izvor: Blic, 02.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres pozvao Buša na bojkot Olimpijade

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pozvala je predsednika SAD Džordža Buša na bojkot svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu.



Nensi Pelosi je zatražila od predsednika SAD Džordža Buša da razmotri takvu mogućnost zbog, kako je navela, stanja ljudskih prava u Kini. Ona je, međutim, rekla novinarima da se "još uvek nada da će Kina odgovoriti" na seriju zahteva, što će, ako budu ispunjeni, eliminisati svaku potrebu takvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bojkota, preneo je Rojters.

Zahtevi uključuju da Peking uđe u pregovore o zaštiti ljudskih prava na Tibetu, nezavisno ispitivanje nasilja sredinom marta, direktan dijalog sa tibetanskim vođom dalaj-lamom i medicinsku negu za povređene, rekla je Pelosi.

Demokratska predsednica Kongresa je naglasila da američki sportisti ne bi trebalo da bojkotuju igre jer bi to bilo nepravdeno s obzirom na trud koji ulažu u pripreme.

Predsednik Buš je najavio da namerava da poseti Kinu i da prisustvuje otvaranju Olimpijskih igara 8. avgusta, a predstavnici američke administracije su saopštili da će on tada s kineskim zvaničnicima da razgovara o stanju ljudskih prava.

Neki od svetskih državnika najavili su mogućnost da ne budu u Pekingu na otvaranju Olimpijade, poput francuskog predsednika Nikole Sarkozija i nemačke kancelarke Angele Merkel, podsećaju agencije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Poziv Bušu na bojkot Olimpijade

Izvor: B92, 02.Apr.2008

Vašington -- Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa pozvala na bojkot svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu... Nensi Pelosi zatražila je od predsednika SAD Džordža Buša da razmotri takvu mogućnost zbog, kako je navela, stanja ljudskih prava u Kini. Ona je, međutim, rekla...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.