Izvor: B92, 02.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv Bušu na bojkot Olimpijade

Vašington -- Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa pozvala na bojkot svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu.

Nensi Pelosi zatražila je od predsednika SAD Džordža Buša da razmotri takvu mogućnost zbog, kako je navela, stanja ljudskih prava u Kini. Ona je, međutim, rekla novinarima da se "još uvek nada da će Kina odgovoriti" na seriju zahteva, što će, ako budu ispunjeni, eliminisati svaku potrebu takvog bojkota, preneo je Rojters.

Zahtevi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključuju da Peking uđe u pregovore o zaštiti ljudskih prava na Tibetu, nezavisno ispitivanje nasilja sredinom marta, direktan dijalog sa tibetanskim vođom dalaj-lamom i medicinsku negu za povređene, rekla je Pelosi.

Demokratska predsednica Kongresa naglasila je da američki sportisti ne bi trebalo da bojkotuju igre jer bi to bilo nepravdeno s obzirom na trud koji ulažu u pripreme.

Predsednik Buš najavio je da namerava da poseti Kinu i da prisustvuje otvaranju Olimpijskih igara 8. avgusta, a predstavnici američke administracije saopštili su da će on tada s kineskim zvaničnicima razgovarati o stanju ljudskih prava.

Neki od svetskih državnika najavili su mogućnost da ne budu u Pekingu na otvaranju Olimpijade, poput francuskog predsednika Nikole Sarkozija i nemačke kancelarke Angele Merkel, podsećaju agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.