Kompanija Džonson i Džonson mora da plati 4 milijarde evra ženama obolelim od raka

Izvor: BKTV News, 13.Jul.2018, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanija "Džonson i Džonson" mora da plati 4 milijarde evra ženama obolelim od raka

Farmaceutska kompanija "Džonson i Džonson" (Johnson & Johnson) moraće da plati 4 milijarde evra odštete za 22 žene koje tvrde da im je upotreba pudera (talka) ove firme izazvala karcinom jajnika.

Naime, na šestodnevnom suđenju, žene i njihove porodice rekle su da su dobile rak jajnika nakon upotrebe pudera za bebe i drugih proizvoda na bazi talka koje su koristile decenijama.

Porota u američkoj saveznoj državi Misuri presudila je da kompanija mora da plati početnu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << naknadu kao i odštetu. Od 22 žene koje su tužile farmaceutskog giganta, šest je preminulo.

Njihovi advokati su tvrdili da kompanija zna da je njegov talk bio kontaminiran azbestom iz sedamdesetih godina prošlog veka, ali nije upozorio potrošače o rizicima.

U kompaniji su porekli da su njihovi proizvodi ikada sadržali azbest i tvrde da ne izazivaju rak. Iz kompanije dodaju i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je njihov talk bezbedan, kao i da je presuda proizvod nepravednog postupka i najavili su žalbu.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) zatražila je istraživanje raznih uzoraka talka, uključujući i kompanije "Džonson i Džonson", koje je sprovedeno od 2009. do 2010. godine i pokazalo da azbest nije nađen ni u jednom uzorku, piše BBC.

Trenutno se protiv "Džonson i Džonson" vodi devet hiljada sudskih postupaka zbog njegovog poznatog pudera za bebe.

PREDSEDNIK Evropske komisije POSRTAO, JEDVA GA ZADRŽALI da ne padne (FOTO)

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.