Komesar za ljudska prava SE žali zbog podrivanja nezavisnosti sudstva u Poljskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2017, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesar za ljudska prava SE žali zbog podrivanja nezavisnosti sudstva u Poljskoj

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Mužnijeks izjavio je danas da "veoma" žali zbog usvajanja predloga zakona u Poljskoj koji će vladajućoj partiji omogućiti veću kontrolu nad Vrhovnim sudom.

Mužnijeks je rekao da će se predlogom koji je usvojio donji dom poljskog parlamenta "dalje podriti nezavisnost sudstva" i ugroziti podela vlasti, preneo je Asošiejted pres.

Predlog zakona mora da potvrdi i gornji dom parlamenta, u kojem vladajuća stranka Pravo i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pravda ima komotnu većinu, a potom i da ga potpiše predsednik Andžej Duda koji je najavio da će to učiniti.

Venecijanska komisija, telo pravnih eksperata Saveta Evrope, vodeća institucija na polju ljudskih prava, već je ocenila da promene predstavljaju "smrtonosnu pretnju" poljskom pravosudnom sistemu.

Vladajuća stranka Pravo i pravda već je za dve godine vlasti preuzela kontrolu nad nižim sudovima, kao i ustavnim sudom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.